Uhapšeni na GP
12

Turci u pritvoru u Brčkom jer su BiH pokušali napustiti s krivotvorenim pasošima

A. K.
Ilustracija (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Dvojica turskih državljana trenutno se nalaze u pritvoru u Brčkom zbog sumnje da su prije nekoliko dana pokušali Bosnu i Hercegovinu napustiti s krivotvorenim specijalnim pasošima matične države.

Naime, postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta nadležni sud u ovom gradu odredio je jednomjesečni pritvor dvojici turskih državljana, 38-godišnjem A.K. i 24-godišnjem O.D.

Oni su osumnjičeni da su prije nekoliko dana na graničnom prelazu u Brčkom upotrijebili krivotvorene pasoše. Tužilaštvo je protiv njih otvorilo istragu zbog krivičnog djela krivotvorenja isprave, a pritvor im je određen zbog opasnosti od bjekstva.

"Dvojica turskih državljana iz Gaziantepa, osumnjičeni su da su 11. februara, oko 17:35 sati, na međunarodnom graničnom prelazu Brčko na izlazu iz BiH, prilikom redovne granične kontrole ovlaštenoj službenoj sobi na uvid predali krivotvorene specijalne pasoše Republike Turske. Tada je uočeno da se ne radi u cijelosti o originalnim pasošima, što je potvrđeno prilikom ispitivanja njihove vjerodostojnosti. Oni se, također sumnjiče da su tom prilikom, s ciljem da opravdaju status osoba kojima se izdaju specijalni pasoši te države, kod sebe posjedovali članske karte i novinarsku iskaznicu za udruženje policijskih penzionera, iako nemaju takav status", naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

S obzirom na to da su uhapšeni i dovedeni u prostorije Tužilaštva Brčko distrikta, tužilac ih je ispitao i odmah predložio nadležnom sudu da im se usljed opasnosti od bjekstva odredi pritvor.

Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud Brčko distrikta je u cijelosti prihvatio tužilačku ocjenu o pritvorskim razlozima i odredio pritvor osumnjičenima u trajanju od jednog mjeseca.

"Po pritvaranju osumnjičenih, ovo tužilaštvo neodložno nastavlja njihovo daljnje procesuiranje za krivično djelo krivotvorenja isprave s propisanom kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina", naveli su iz brčanskog Tužilaštva.