{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turci u Goraždu grade islamski centar i parkove

F
21.7.2011. u 17:45
0
106
Turci u Goraždu grade islamski centar i parkove
0
Turci u Goraždu grade islamski centar i parkove
Goražde
Zahvaljujući općinama Kećioren iz Ankare i Gungoren iz Istanbula bratimljenim s Općinom Goražde, u gradu na Drini bit će realizovani značajni projekti.
Riječ je o izgradnji Islamskog kulturnog centra i parka u kompleksu džamije Kajserije te parka na lijevoj obali na prostoru nekadašnje male pijace.

Projekti koje su uradile bratske turske općine danas su javno prezentovani građanima Goražda. Projekt budućeg Islamskog kulturnog centra i parka u kompleksu džamije Kajserije predstavio je načelnik Općine Kećioren Mustafa Ak čiji su uposlenici vrijedno radili na njegovoj izradi.

"Željeli smo da projekt odgovara kompleksu džamije i samom gradu te smo vodili računa o svemu, i nadamo se da smo u tome uspjeli. Ovo je za nas historijski dan i zaista smo sretni što na ovakav način možemo doprinijeti Goraždu. Nakon potpisivanja protokola o izgradnji koja bi se trebalo desiti tokom ramazana, želimo odmah početi s radovima", kazao je načelnik Općine Kećioren Mustafa Ak.

Dodao je da će izgradnju Islamskog kulturnog centra i parka koji se procjenjuju na oko milion eura, finansirati narod Kećiorena a podrška se očekuje i od Agencije "Tika" te Predsjedništva za vjerska pitanja Republike Turske.

Prema danas prezentovanom projektu, Islamski kulturni centar na dva sprata sastojat će se iz tri segmenta. U prvom će se nalaziti učionice namijenjene za edukativne aktivnosti, biblioteka te višenamjenske sale, u drugom će biti smješteni uredi muftije te imama kao i apartmani za goste. Treći dio centra činit će trgovinski i drugi objekti dok će park krasiti zelenilo s više od 600 biljnih vrsta.

I bratska općina Gungoren građanima Goražda poklonit će prelijep park na lijevoj obali Drine, na lokalitetu nekadašnje male pijace.

Kako je prilikom prezentacije projekta najavio načelnik Gungorena Šakir Karaman, želja ove općine je da doprinese uređenju kompletnog priobalja rijeke Drine između dva gradska mosta. Park će biti dio prve faze projekta a njegovo otvaranje najavljeno je najkasnije za godinu dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: