Direktor SPS
50

Turci puštaju migrante prema Evropi, pitali smo Slobodana Ujića treba li se BiH zabrinuti

Er. M.
Slobodan Ujić (Foto: FENA)
Slobodan Ujić (Foto: FENA)
Nakon što su svjetski mediji objavili kako je Turska počela puštati migrante prema Balkanu usljed krize između zvanične Ankare i Damaska za komentar smo kontaktirali direktora Službe za poslove sa strancima BiH Slobodana Ujića.
Ujić je za Klix.ba rekao kako je već znatno povećan priliv migranata te da će ova godina biti još teža i izazovnija za BiH kada je riječ o ilegalnim migracijama.

Ujić nam je rekao kako BiH od ranije raspolaže informacijama da u Grčkoj ima više od 100 hiljada migranata i da je upravo zbog toga prije deset dana rečeno kako se očekuje još izazovnija godina.

"Ovih godina u Grčkoj nije bilo više od 50 hiljada migranata. Zamislite kada imate duplo više u isto vrijeme. Imamo u Srbiji sedam-osam hiljada ilegalnih migranata koji se spremaju krenuti s boljim vremenom. Oni su se pokrenuli i prošle sedmice, kada su bile više temperature. Dnevni priliv je odjednom skočio sa 30-ak na 130", rekao je Ujić.

Kako kaže, nema nikakvih novih informacija i BiH je poznato kako se u Republici Turskoj, u kojoj je bilo više od tri miliona migranata, trenutno nalazi blizu četiri miliona migranata koji su s ratnih područja ili zbog ekonomski razloga krenuli prema zemljama Evropske unije.

"Možemo reći da će godina biti još teža i izazovnija što se tiče ilegalnih migracija", kazao je Ujić.

Na pitanje da li je BiH spremnija u odnosu na prošlu godinu Ujić je odgovorio riječima da ne može o tome govoriti. Kako kaže, posao Službe za poslove sa strancima BiH jeste registracija i uzimanje biometrijskih podataka te davanje punog doprinosa sigurnosti BiH.

"I dalje ćemo nastavit raditi taj posao. Da li je neko u cijeloj regiji spreman da se odupre tom izazovu? Pa ovo je globalni izazov i nije samo izazov BiH. Sve zemlje iz okruženja će imati problema, a znate i sami koliki su kapaciteti BiH i koliko je uloženo i u agenciji. Zbog složenosti apsolutno postoji neslaganje za ilegalne migracije i ilegalni priliv migranata u BiH. Teško je govoriti s moje tačke", rekao je Ujić.

Zaključio je riječima da će Službi za poslove sa strancima BiH, ukoliko se nastavi ovakav priliv migranata, sigurno faliti ljudskih resursa, kako kadrovskih tako i materijalno-tehničkih.