Najavio ostavku
231

Turbulentno u PDP-u: Generalni sekretar nezadovoljan politikom, ali i mjestom gdje sjedi na sastanku

D. Be.
Iako opozicija u RS-u intenzivno radi na tome da se u javnosti prikaže kao skladna i jedinstvena, nerijetko se dešavaju unutrašnji sukobi koji kad-tad isplivaju na površinu.
Nakon nedavnog sukoba Nebojše Vukanovića i Draška Stanivukovića, tokom velikog sastanka opozicije na Jahorini, istog dana na istom mjestu došlo je do drugog nezadovoljstva, ovaj put glavni akter je bio generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša.

Grmuša je nedugo nakon sastanka putem društvenih mreža ponudio svoju ostavku, a kao razlog za nezadovoljstvo je naveo redoslijed tema razgovora opozicije za izbore naredne godine.

"Nije mi jasno kako je moguće prvo napraviti politički dogovor o zajedničkom nastupu na izborima, a tek potom praviti zajedničku politiku. Valjda je logično da ide obrnutim redom, prvo se vidi ima li zajedničkih političko-programskih tačaka, pa ako ima - onda se pravi dogovor. Ovako, riječ je o banalizaciji politike, poprilično po uzoru na aktuelnu vlast", poručio je.

No kako saznajemo, Grmuša teme razgovora nije ni saslušao tokom sastanka opozicije na Jahorini jer ga je odmah napustio s obzirom na to da nije bio zadovoljan stolicom, odnosno mjestom gdje je trebao sjediti tokom pravljenja planova za zajednički nastup 2022. godine.

"Protokol sastanka je bio u formi 1+5, odnosno predsjednici stranaka, zamjenici i potpredsjednici koji su predviđeni da sjede za tzv. glavnim stolom, dok su pored bila osigurana mjesta za generalne sekretare, potpredsjednike, šefove medija i tehničko osoblje. Grmuša je prvobitno sjeo na predviđeno mjesto, međutim nakon nekoliko minuta je napustio sastanak. Da je vođen principima vjerovatno ne bi ni pristao da dođe i nađe se u istoj prostoriji s onima s kojima misli da ne treba da sjedi", kazali su nam akteri ovog sastanka.

Zbog ovog neprikladnog poteza, a zatim i pisanja na društvenim mrežama negativno po PDP, Grmuša bi vrlo brzo mogao i završiti svoju karijeru u stranci s obzirom na to da vrh stranke već neko vrijeme razmišlja o njegovom nasljedniku.

Grmuša je na Facebooku poručio i da će vratiti mandat odbornika u Skupštini Banje Luke, ako nekome u PDP-u smeta da nastavi obavljati tu funkciju.

"Ne pada mi na pamet da radim što je danas moderno. Kao, ne valja mi partija, ali mi valja mandat koji sam dobio na njenoj listi. Nisam taj profil", napisao je između ostalog.

Dobro upućeni izvori ipak kažu da je Grmuša iskoristio brojne benefite poput redovnog naplaćivanja honorara iz stranke i zapošljavanja članova porodice u državnu firmu na osnovu političke podjele javnih preduzeća.