{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuori: Venecijanska komisija je zadovoljna početkom ustavne reforme u FBiH

A
18.11.2013. u 12:14
10
10
Tuori: Venecijanska komisija je zadovoljna početkom ustavne reforme u FBiH
10
Venecijanska komisija Vijeća Evrope je već duže vrijeme uključena u proces ustavne reforme u Bosni i Hercegovini i ukazali smo još 2005. godine na potrebu sveobuhvatne ustavne reforme, kako na nivou države, tako i na nivou entiteta, rekao je danas potpredsjednik Venecijanske komisije Kaarlo Tuori koji boravi u Sarajevu.
Nakon sastanka delegacije Venecijanske komisije, predvođene potpredsjednikom Tuorijem, sa predstavnicima oba doma Parlamenta FBiH, na zajedničkoj konferenciji za novinare, Tuori je podsjetio da je komisija i ranije ukazala na nekoliko specifičnih pitanja na nivou FBiH, koje bi trebalo rješavati u okviru reforme.

"Sada smo veoma zadovoljni saznanjem da je proces ustavne reforme na nivou FBiH već otpočeo. Vjerujemo da je ovaj sam proces važan za jačanje legitimiteta Ustava FBiH. Takođe vjerujemo da ustavne reforme na nivou Federacije NiH će imati pozitivan učinak na državnom nivou, te da će i podstaći reforme na nivou države", rekao je Tuori.

Na današnjem sastanku sa predstavnicima entitetskog Parlamenta, Tuori je kazao kako su iskazali spremnost da učestvuju i pomognu u procesu ustavne reforme, te da daju svoje mišljenje o nacrtu reforme, kada ona bude gotova.

Predsjedavajući Predstavničkog Doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić kazao je kako je na sastanku istaknuta potreba za reformom Ustava FBiH, sa ciljem da se postigne sigurna ravnopravnost konstitutivnih naroda i drugih, te da se izgradi moderan i racionalno organizirani sistem.

"Da se izradi Ustav po mjeri evropskih zahtjeva i onoga što građani BiH traže na evropskom putu. Posebno je istaknuta važnost da donošenje Ustava u ovoj fazi demokratskog procesa u BiH odvija punim legitimitetom, što podarzumijeva ustav u Parlamentu, raspravu među građanima i narodima, političkim subjektima i stručnim timovima, kako bi se došlo do rješenja koje će omogućiti otklanjanje onih slabosti koje danas koče razvoj BiH", poručio je Škaljić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: