|

Tunel spasa u ovoj godini obišlo 90.000 posjetilaca

Tunel spasa u ovoj godini obišlo 90.000 posjetilaca
152
F
FENA
21.12.2014. u 11:04
27
komentara
152

dijeljenja
Spomenički kompleks Ratni tunel "D-B" kod Međunarodnog aerodroma Sarajevo, poznat još kao Tunel spasa, ove je godine obišlo oko 90.000 posjetilaca iz svih krajeva svijeta, što pokazuje da je posjećenost u odnosu na prošlu godinu veća za pet do šest posto, istaknuo je u razgovoru za Agenciju FENA Irfan Gazdić iz ovog kompleksa.
Foto: FENA Foto: FENA


Govoreći o godini na zalasku i ostvarenim projektima, on je naveo da su planirane aktivnosti za ovu godinu uspješno realizirane, uprkos brojnim događajima koji su uticali na generalno smanjenje broja turista u BiH.

Tu prvenstveno misli na socijalne nemire u februaru, a potom i vremenske nepogode u maju koje su uzrokovale nezapamćene poplave u BiH.

"S obzirom na to da je zbog tih okolnosti postojala bojazan da aktivnosti koje je Fond memorijala planirao sa Spomeničkim kompleksom Ratni tunel "D-B" za 2014. godinu neće uspješno realizirati, ipak na koncu godine možemo reći da je gotovo sve što je isplanirano uspješno realizirano i da ovu godinu možemo ocijeniti veoma uspješno. Tu prije svega mislimo na planirani broj turista koji su posjetili kompleks", kazao je Gazdić.

Od najvažnijih događaja realiziranih u kompleksu izdvojio je tradicionalnu manifestaciju kojom se obilježava godišnjica prokopavanja Tunela, kao i projekt "Dani otvorenih vrata" gdje je u saradnji s općinama u KS-u dovedeno oko 4.000 učenika devetih razreda osnovnih škola s teritorije Kantona Sarajevo da besplatno posjete kompleks.

Foto: FENA Foto: FENA


Gazdić smatra da je teško reći iz koje zemlje dolazi najveći broj turista na SK Ratni tunel "D-B", napominjući da se uz tradicionalno najbrojniju posjetu turskih, italijanskih i hrvatskih turista ove godine može primijetiti znatno povećanje broja turista iz Kine, Australije, SAD-a i Latinske Amerike.

"Ono što turiste najviše impresionira svakako jeste sam tunel. Dakle, iskustvo prolaska kroz inicijalnih 25 metara tunela, koliko u ovom trenutku imamo u ponudi, bez konkurencije predstavlja najveću atrakciju za turiste", ocijenio je.

Za iduću godinu Fond memorijala, pod čijim okriljem djeluje ovaj kompleks, planira puštanje u funkciju novonapravljene videosobe s oko 300 sjedećih mjesta u punom kapacitetu.

Plan je također i proširenje ponude na kompleksu. Tu se prije svega misli na postavljanje stalne postavke poligona za upozoravanje od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS).

Foto: FENA Foto: FENA


"Osnovni plan za 2015. godinu svakako je održati tendenciju rasta posjetilaca, ali prije svega očuvanje historijske i spomeničke vrijednosti tunela kroz niz kulturnih i naučnih projekata", zaključio je Gazdić razgovor za Fenu.

Spomenički kompleks Ratni tunel "D-B" u javnosti je s pravom poznat kao Tunel spasa, jer je upravo to i bila njegova misija za građane Sarajeva tokom opsade 90-ih godina prošlog stoljeća.

Muzej u njegovom okrilju posjeduje više od 500 eksponata različitog karaktera. I sam tunel je eksponat, s kolicima, alatima i improviziranim plastičnim cipelama za izgradnju tunela, raznom municijom, dnevnicima koji su vođeni tokom izgradnje, fotomonografijom, te brojnim dokumentima, kao i kuća Kolara jer predstavlja autentičan ulaz u kompleks ratnog tunela.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...