BiH
858

Tunel Karaula bio privremeno zatvoren, saobraćaj normalizovan u večernjim satima

Piše: Š. B.
Svečano otvorenje tunela Karaula koje je upriličeno danas u 16 sati, završeno je zatvaranjem tunela za saobraćaj do jutarnjih sati u srijedu, 28. septembra. Cesta je ponovno otvorena u 20:34 sati nakon što su se stekli uslovi za nesmetano odvijenje saobraćaja.

Iz Javnog preduzeća "Ceste Federacije Bosne i Hercegovine" potvrđeno je za Klix.ba kako je saobraćaj kroz tunel Karaula nakon svečanog otvorenja bio obustavljen zbog čišćenja ceste te demontiranja i sklanjanja bine, šatora i ozvučenja.

Kako su nam kazali iz JP "Ceste FBiH", kako bi tunel mogao biti u potpunosti otvoren za saobraćaj, bilo je neophodno očistiti dio ceste na kojoj je upriličena svečanost te je moralo biti uklonjeno sve ono što je predstavljalo opasnost za sigurno odvijanje saobraćaja.

Prema rješenju Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija o izmjeni režima prometa dionica magistralnog puta M-18 Kladanj-tunel Karaula-Podpaklenik u promet je trebala biti puštena od ponoći, 28. septembra, a odlučeno je kako će ipak biti puštena i ranije, odnosno danas, što je i učinjeno nakon što su se stekli sigurnosni uslovi.

Kako su javili čitaoci našeg portala, s obje strane prilaza tunelu Karauli do 20 sati i 30 minuta stajale su policijske patrole koje nisu dozvoljavale prolazak kroz tunel.

"U poslijepodnevnim satima, svečano je za saobraćaj otvorena dionica magistralnog puta M-18 Kladanj-tunel Karaula-Podpaklenik", stoji u današnjem izvještaju o stanju na putevima iz BIHAMK-a koji je objavljen u 16 sati i 45 minuta.

U BIHAMK-u, kao i u MUP-u TK večeras nemaju informacija o tome zašto je saobraćanje motornih vozila kroz tunel bilo onemogućeno.

Veći broj vozača večeras su ostali iznenađeni kada su im policajci na prilazima tunelu dali znak da se vrate jer tunel nije otvoren.

Podsjećamo, tunel Karaula svečano je otvoren danas poslijepodne uz prisustvo najviših zvaničnika BiH. Svečanu vrpcu je presjekao i u rad pustio Karaulu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a pored njega, otvorenju su prisutvovali Fahrudin Radončić, premijer FBiH Fadil Novalić i drugi.