'Tuklo me po šest, sedam čuvara u isto vrijeme'

S
Sarajevo-x.com
19.12.2008. u 15:30
0
63
'Tuklo me po šest, sedam čuvara u isto vrijeme'
0
'Tuklo me po šest, sedam čuvara u isto vrijeme' Foto: Reuters
Jedan od Alžiraca sa bh. državljanstvom, koji je pušten iz zloglasnog zatvora Guantanamo, vratio se u BiH gdje živi njegova porodica, izjavio je za AFP da je godinama bio žrtva sistematskog premlaćivanja i maltretiranja.
'Niko ne zna koje sam strahote proživio. Ni sam vrag ne bi napravio nešto tako grozno kao što je Guantanamo', rekao je danas Mustafa Idir novinaru AFP-a u telefonskom razgovoru.

Mustafa Idir, 38-godišnji Alžirac, zajedno je s još dvojicom sunarodnjaka prije dva dana pušten iz zatvora Guantanamo i tako postao jedan od trojice prvih zatvorenika koje je Bushova administracija oslobodila po nalogu suda.

'Oko 500 puta sam bio na ispitivanju u ovih sedam godina koliko sam ih proveo u zatvoru, a isto toliko puta sam bio pretučen i maltretiran. Nekad je znalo doći i po šest, sedam čuvara koji su prvo koristili sprej kojim bi nam poprskali oči, a zatim bi nas tukli', doado je potreseni Idir.

'Čak i doktori su zlotvori. Vidio sam jednom kako doktor pokazuje gdje čuvari trebaju udarati zatvorenike da bi ovi imali manje modrica i da se ozljede ne bi primjećivale',

Mustafa Idir, Mohamed Nechla i Hadji Boudella uhapšeni su 2001., zbog sumnje da su učestvovali u napadu na američku ambasadu u Sarajevu, gdje su živjeli i imali bosanskohercegovačko državljanstvo.

Američko sudstvo tek je 20. novembra ove godine donijelo odluku o tome kako su Alžirci bespravno zadražani u pritvoru i da trebaju biti pušteni na slobodu.


Komentari (63)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: