Izborne jedinice
3

Tufekčić odgovorio na prozivke: Čovićeve tvrdnje su čisti politički promašaj

Piše: Er. M.
Jasenko Tufekčić (Foto: F. K./Klix.ba)
Jasenko Tufekčić (Foto: F. K./Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić (SDA) prokomentarisao je za Klix.ba izjavu člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića u kojoj je kazao kako je Tufekčić u usmenoj formi podržao Lidiju Bradaru kada je riječ o povlačenju vitalnog interesa na Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Sarkastično je prokomentarisao da ne zna uopće čega se plaši HDZ jer ako je već dao usmenu saglasnost Lidiji Bradari onda su zaštićeni vitalni interesi HDZ-a što znači da zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH neće biti.

"Šalu na stranu, odgovorno tvrdim da je način na koji je te pokušao prezentovati Dragan Čović politički promašaj. Ovdje imamo na djelu prije svega dogovori njega i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika čije su glavne marionete predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara (HDZ) i njen zamjenik Drago Puzigaća (SNSD)", rekao je Tufekčić.

Kako kaže, Bradara i Puzigaća sprovode klasičnu opstrukciju zakonodavnog organa vlasti entiteta Federacija BiH, a njihov pokušaj da potpisima na povlačenje vitalnog nacionalnog interesa blokiraju Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH pokazat će se kao čisti promašaj.

"To ćemo pokazati na redovnoj sjednici u četvrtak kada ćemo smijeniti Dragu Puzigaću i na narednoj vanrednoj sjednici izglasati usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH", kazao je Tufekčić.

Istakao je da je riječ o zakonu koji se mora usvojiti kako bi se omogućilo formiranje vlasti na nivou Federacije BiH isto kao i na državnom nivou. Ocijenio je da Bradara i Puzigaća kao eksponetni Čovića i Dodika nisu štitili vitalne interese Hrvata već uskostranačke interese šefova HDZ-a i SNSD-a.

"Očekujemo da će HDZ kod smjene Drage Puzigaće povući vitalni nacionalni interes. Mislim da će Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH odbaciti taj zahtjev jer on nema blage veze s interesima hrvatskog naroda", smatra Tufekčić.

Zaključio je da cilj HDZ-a nije zaštita vitalnog interesa hrvatskog naroda već ličnih vitalnih interesa Dragana Čovića i pojedinaca iz političke stranke na čijem čelu se nalazi Čović.