BiH
0

Tufekčić: Nećemo surađivati s privatnim univerzitetima

FENA
Rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Džemo Tufekčić prezentirao je na današnjoj konferenciji za novinare Preporuke Rektorske konferencije BiH svim fakultetima i univerzitetima koje se tiču odnosa pema privatnim visokoškolskim ustanovama.

Imajući na umu da postoji puno praznina u postojećim zakonima o visokom obrazovanju, a da ga na razini BiH nikako i nema i da tu prazninu koriste privatni univerziteti, na sjednici Rektorske konferencije održanoj 23. novembra prošle godine svi rektori državnih univerziteta u BiH jednoglasno su donijeli preporuku da državni univerziteti ne surađuju s privatnim.

"Ove preporuke donesene su zato što vjerujemo da ne postoji nivo kvaliteta nastave, ni laboratorija, ni smještanih prostora, niti onih profesora koji učestvuju u nastavnom procesu jer nama dolaze nepoznati profesori ili profesori koji su otišli u penziju i koji po zakonu ne mogu držati nastavu“, rekao je rektor Tufekčić.

"Da smo bili u pravu, pokazala je odluka Vlada Republike Srpske o poništavanju diploma. Znali smo da ima mnogo onih koji za jedan vikend polože po dva ispita i za pet do šest mjeseci završe jednu godinu na privatnim univerzitetima.

Naravno, želimo da zaštitimo dignitet naših studenata, nastavnika i visokog obrazovanja u BiH i iz toga razloga i ova preporuka", kazao je Tufekčić.

Imajući na umu ove preporuke, nema ni jednog studenta koji je s privatnog prešao na Univerzitet u Tuzli. Takođe, nema ni jednog asistenta koji je završio privatni fakultet niti će biti magistranta ni doktoranta koji će poslije toga imati mogućnost da radi na Univerzitetu u Tuzli.

Tako će biti sve do onoga trenutka kad se u BiH uspostavi državna agencija za akreditaciju i certifikaciju, koja će ocjenjivati rad i nivo znanja, kazao je rektor Tufekčić.

"Kad budemo sigurni u nivo znanja, onda neće biti razloga za takvu odluku. Do tada, mi smo uvjereni da nivo znanja nije zadovoljavajući", dodao je Tufekčić.

Govoreći o nedavno potpisanom Sporazumu o međusobnom razumijevanju i suradnji, koji su potpisali rektori svih bosanskohercegovačkih javnih univerziteta, prof. dr. Mirsad Đonlagić kazao je kako očekuje da sporazum bude inicijalni materijal koji će prisili sve da rade mnogo aktivnije nego što je to bilo do sada.

Inače, sporazum koji su prema zajedničkoj i jedinstveno izraženoj želji za unapređenjem međusobne suradnje potpisali rektori svih univerziteta, podrazumijeva sve oblike suradnje u znanstvenim područjima i drugim oblicima djelovanja akademske zajednice.