{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuberkuloza među najraširenijim zaraznim bolestima

F
22.3.2013. u 12:53
0
0
Tuberkuloza među najraširenijim zaraznim bolestima
0
Tuberkuloza među najraširenijim zaraznim bolestima
Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine tradicionalno obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze - 24. mart.
Za Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze (TBC) 2013. godine ulazimo u drugu godinu dvogodišnje kampanje koja se obilježava pod nazivom "Zaustavimo tuberkulozu u mom ljudskom vijeku".

Bit će promovirane programske aktivnosti u okviru Programa rada za 2013. godinu i Projektom „Jačanje DOTS Strategije i unapređenje nacionalnog programa borbe protiv tuberkuloze uključujući multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u Bosni i Hercegovini".

Aktivnosti koje Društvo Crvenog križa BiH provodi u svojoj strukturi, u saradnji s entitetskim organizacijama Crvenog križa i Crvenim krstom Brčko Distrikta BiH, jesu podjela promotivnog materijala na nivou općinskih organizacija crvenog križa, kao i kampanje u okviru kontinuiranog rada mobilnih jedinica.

Cilj je podizanje svijesti kod stanovništva o ovoj od davnina znanoj bolesti, koja je i danas jedna od najozbiljnijih i najraširenijih zaraznih bolesti u svijetu posebno u zemljama u razvoju,

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze 24. mart je prilika da se ojača svjesnost o opterećenju tuberkulozom širom svijeta i statusu prevencije tuberkuloze i naporima kontrole ove bolesti.

Napredak ka globalnim ciljevima za smanjenje broja oboljelih od tuberkuloze i smrtnih slučajeva u prethodnim godinama je bio impresivan: od 1990. godine smrtnost uzrokovana tuberkulozom je smanjena za više od 40 posto širom svijeta, a incidenca opada.

Ali globalno opterećenje ostaje ogromno, tako da i dalje postoje značajni izazovi: 2011. godine je bilo procijenjeno da ima 8,7 miliona novih slučajeva oboljelih od tuberkuloze, a 1,4 miliona ljudi je umrlo od tuberkuloze.

Više od 95 posto slučajeva umrlih od tuberkuloze se javlja u zemljama s malim i srednjim prihodima.

Siromašne zajednice i ugrožene grupe su najviše pogođeni, ali ova bolest koja se prenosi zrakom je opasnost za svakoga, saopćeno je iz Crvenog križa BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: