{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuberkuloza izlječiva ako se otkrije na vrijeme

F
19.9.2007. u 16:10
1
1
Tuberkuloza izlječiva ako se otkrije na vrijeme
1
Tuberkuloza izlječiva ako se otkrije na vrijeme
U okviru obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, Crveni križ Općine Novi Grad organizirao je danas tribinu "Pomozite u zaustavljanju tuberkuloze" na kojoj je dr. Zvonimir Ožegović, specijalist za plućne bolesti, učenicima osnovnih i srednjih škola s područja te općine, govorio o toj bolesti koju je moguće izliječiti
Prema statističkim podacima, broj oboljelih od tuberkuloze u FBiH je u laganom padu. Međutim, kako je istaknuo, ti podaci nisu u potpunosti valjani jer još svi kantoni nisu dostavili podatke o broju oboljelih.

Doktor Ožegović je ukazao na potrebu unapređenja razvoja primarne zdravstvene zaštite, odnosno dispanzera za plućne bolesti kako bi oni bili još efikasniji u otkrivanju novih slučajeva oboljelih od tuberkuloze. Na kliniku se, kaže dr. Ožegović, često javljaju veoma zapušteni slučajevi.

Za liječenje tuberkoloze u BiH postoji efikasna terapija i smatra se da je to izlječiva bolest ukoliko se na vrijeme otkrije. Opasnost od pojave tuberkoloze direktno je vezana za kvalitet života i ishrane stanovništva.

Prema raspoloživim podacima, u KS-u najviše obolijevaju osobe srednje i starije životne dobi. Doktor Ožegović smatra da kontinuirana edukacija koja se provodi u školama, umnogome utječe na činjenicu da među oboljelima od tuberkuloze u KS-u nema mnogo djece i mlađih ljudi.

U okviru obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, Crveni križ Novi Grad provodi i akciju prodaje markica za građanstvo. Novac će biti utrošen za kupovinu namirnica i higijanskih potrepština oboljelim od tuberkuloze.

Nedjelja borbe protiv tuberkuloze obilježava se od 14. do 21. septembra pod sloganom "Pomozite u zaustavljanju tuberkuloze".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: