Hemijsko oružje
8

Trumpova administracija izrekla sankcije 271 osobi iz Sirije

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Trumpova administracija izrekla je u ponedjeljak sankcije 271 osobi povezanoj sa sirijskom agencijom odgovornom za proizvodnju nekonvencionalnog oružja, u okviru odgovora na navodno korištenje hemijskog oružja od strane sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Mete sankcija su uposlenici sirijskog Centra za naučne studije i istraživanje, za koji SAD tvrde da djelomično omogućava upotrebu hemijskog oružja. SAD su ranije optužile Assada za napad u kojem je ubijeno više od 80 civila u sjevernom Idlibu koji je pod kontrolom pobunjenika, javlja Associated Press.

"Sjedinjene Američke Države ovim postupkom šalju snažnu poruku: Da nećemo tolerirati korištenje hemijskog oružja od strane bilo kojeg aktera", kazao je u ponedjeljak ministar financija Steve Mnuchin novinarima u Bijeloj kući. On je rekao da je ovo jedna od najvećih takvih mjera sankcija u američkoj historiji.

Kao rezultat ovih mjera, sva imovina ili imovinski interesi sankcioniranih pojedinaca moraju biti blokirani, a američkim državljanima je zabranjeno poslovati s njima.