Uprkos osjetljivosti
340

Trudnice zaražene koronom tretiraju se kao i ostali pacijenti, bez prednosti i posebnih prostorija

A. Z.
Ilustracija (Foto: T. S./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: T. S./Klix.ba)
Smrt Belme Šoljanin, majke troje djece i aktivistice koja je preminula u sarajevskom izolatoriju tri dana nakon rođenja sina, potresla je bh. javnost, ali i otvorila brojna pitanja. Prvenstveno pitanje puta i tretiranja trudnica koje su zaražene koronavirusom.

Sve trudnice, uključujući one kod kojih je potvrđena infekcija ili se sumnja na Covid-19, imaju pravo na visokokvalitetnu zdravstvenu zaštitu, prije, za vrijeme i nakon porođaja. To uključuje antenatalnu zaštitu, postnatalnu zaštitu, zdravstvenu zaštitu novorođenčeta i zaštitu mentalnog zdravlja. Iako im se i u normalnim uslovima, zbog osjetljivosti, daje prednost, posebno u zdravstvenim ustanovama, kod nas se trudnice testiraju na istim mjestima i po istom postupku kao i ostali građani.

"Znači, javlja se svom porodičnom ljekaru koji na osnovu anamneze (kontakt s pozitivnom osobom, pozitivni slučajevi u porodici ili okruženju, ostale epidemiološke situacije) ili na osnovu kliničke slike (temperatura, kašalj, kratak dah, otežano disanje, gubitak osjećaja mirisa i okusa itd.) ili kombinacijom ovih faktora, a u dogovoru s nadležnim epidemiologom, odluči za svaki pojedinačan slučaj da li je potrebno testiranje ili samo izolacija ili oboje. Ako se utvrdi postojanje potrebe za testiranjem, ono se vrši najčešće u Covid ambulantama Doma zdravlja, shodno mjestu stanovanja", kazao je za Klix.ba direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović.

Kao i svim ostalim pacijentima koji su pozitivni na Covid-19, određuje im se izolacija i redovan kontakt s porodičnim ljekarom koji na osnovu simptoma i eventualne kliničke slike koja se pogoršava procjenjuje da li ima potrebe za dodatnom dijagnostikom i da li je eventualno potrebno uputiti trudnicu u bolnicu. Ukoliko se pacijentica mora primiti u bolnicu, prijem i lokacija ovise o mjestu stanovanja te dostupnosti posebno odvojenih prostorija. Tačno određen i odvojen prostor trudnicama je potrebno osigurati i ukoliko im je potreban UZV pregled prije hospitalizacije.

"Ukoliko postoji ginekološka hitna potreba, neovisno o stadiju trudnoće, onda se nakon telefonske najave javlja u zdravstvenu ustanovu. Prijem i porod takvih pacijentica se obavljaju i u porodilištu u Općoj bolnici 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' i u porodilištu Jezero, ovisno o stanju pacijentice, eventualnih simptoma i upale pluća (kada ide obavezno na KCUS) te i želja pacijentice u vezi s mjestom poroda, ukoliko to stanje pacijentice dozvoljava. Sva teža stanja koja zahtijevaju smještaj u izolatorij Podhrastovi te tretman infektologa i tercijarni nivo zdravstvene zaštite odlaze na KCUS, a lakši slučajevi bez izražene kliničke slike ili s lakom kliničkom slikom mogu se pregledati, tretirati i poroditi i u Općoj bolnici", navodi doktor Hasanović.

A ukoliko završe na Podhrastovima, opet bivaju tretirane kao ostali. Uprkos tome što je trudnoća sama po sebi osjetljivo stanje, nemaju posebno odjeljenje, nego borave s drugim zaraženim pacijentima.

"Izolatorij pripada KCUS-u. Ono što znamo je da se tamo smještaju teški i izuzetno teški slučajevi i tretiraju se po svim svjetskim protokolima i trenutnom medicinom zasnovanom na dokazima šta je najbolji tretman za te osobe. Također, znamo da se odluka za stavljanje neke osobe na respirator donosi u veoma teškim i kritičnim situacijama kada je život osobe u pitanju i u skladu sa protokolima", kaže naš sagovornik.

Na pitanje kada je potrebno obaviti porođaj ukoliko je trudnica zaražena i šta su indikacije za to, direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva navodi da to zavisi od brojnih faktora.

"To zavisi od toga koja je sedmica trudnoće, da li je beba dovoljno zrela za vanmaterični život, do toga da li trudnica ima simptome i kakve. Na sreću, najveći procent Covid pozitivnih trudnica nema nikakve ili ima veoma blage simptome i tada se odluka o vremenu i načinu poroda donosi u skladu s akušerskim nalazom, stanjem trudnoće te u skladu s protokolima koji vrijede i za sve ostale trudnice. Nažalost, kod pozitivnih trudnica koje imaju težu ili jako tešku kliničku sliku, gdje može biti ugrožen i život trudnice, kao i preživljavanje ploda, konzilij ljekara donosi odluke za svaki pojedinačni slučaj uzimajući u obzir sve navedene faktore, prije svega život i zdravlje majke i djeteta", zaključuje Hasanović.

Nažalost, u slučaju Belme Šoljanin bilo je ovo drugo. Obostrana upala pluća i teško zdravstveno stanje rezultirali su carskim rezom i priključenjem na respirator. Život bebe je, srećom, spašen, ali Belmin nije.

Put i tretman trudnica u vrijeme pandemije koronavirusa morao bi, bez sumnje, biti drugačiji, bolji. Prije svega, trebala bi im biti omogućena prednost prilikom testiranja, pregleda, ali i hospitalizacije. Nažalost, nerijetko smo svjedoci da trudnice u domovima zdravlja i bolnicama satima i u gužvi čekaju na red kako bi bile pregledane, izlažući se tako zarazi i teškom oboljenju.