Miroslav Lajčak
0

"Trudim se da pomognem BiH"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom o bilateralnim odnosima dvije države sa svih aspekata.

"Razmatrali smo sve naše strateške ciljeve, dogovorili načine suradnje o tim ciljevima koristeći iskustva Slovačke na našem putu u NATO i EU", kazao je Alkalaj na pres konferenciji nakon susreta i dodao da je razgovarano i o liberalizaciji viznog režima.

Alkalaj je naglasio da su u razgovoru sa Lajčakom predloženi neki bilateralni sporazumi između BiH i Slovačke koji bi olakšali dotok investicija i obezbijedili veću trgovinsku razmjenu.

Lajčak je istaknuo da je u današnjem susretu potvrđeno da je BiH za Slovačku prijateljska država i da će "Slovačka u dobrom smislu biti advokat evroatlanskih napora BiH".

Podsjetio je na svoje obećanje da će i na novoj funkciji ministra vanjskih poslova Slovačke (članice EU i NATO-a) nastojati pomoći BiH na njenom putu ka evroatlanskim integracijama.

"Budite sigurni da to svoje obećanje ispunjavam i trudim se da pomognem BiH. Naravno, pretpostavka je da BiH uradi svoj dio posla", kazao je Lajčak i izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Sarajevu.

On je izrazio žaljenje što BiH nije stavljena na tzv. bijelu šengensku listu i kazao da bi iskreno želio da se to dogodi što prije.

U okviru zvanične posjete BiH Lajčak je održao predavanje bh. ambasadorima na zasjedanju u Sarajevu.