BiH
0

Troškovi izdavanja viza za bh građane neće biti povećani

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Michael Humphreys kazao je danas novinarima u Sarajevu da se odluka ministara pravde zemalja članica Evropske unije o porastu troškova izdavanja viza zasad neće primjenjivati za zemlje koje imaju evropsku perspektivu, među kojima je i BiH.

"To u suštini znači da se troškovi za izdavanje viza za građane BiH neće povećavati u ovoj godini, a pod određenim uvjetima se neće uopće povećati", kazao je Humphreys.

Među tim uvjetima je i taj da službeni pregovori o sistemu olakšavanja viznog režima počnu prije januara 2007. godine, a budu pozitivno okončani do januara 2008. godine.

"Ovo su uvjeti koji se realno mogu ispuniti. Mi, u ime Evropske komisije uradit ćemo što je u našoj moći da osiguramo ono što je do nas. Ali, potrebne su i određene aktivnosti BiH", kazao je ambasador Humphreys.

On je pojasnio da liberalizacija viznog režima znači postojanje sistema u okviru kojeg građani uopće ne trebaju vize kako bi se kretali u okviru zemalja EU. Bosna i Hercegovina, kazao je, još nije u toj fazi, ali se kreće prema prvom koraku a to je olakšavanje viznog režima koji znači da će sistem dobivanja viza biti jednostavniji, lakši za razumjeti.