{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Troškovi izdavanja viza za bh građane neće biti povećani

F
27.4.2006. u 20:25
0
0
Troškovi izdavanja viza za bh građane neće biti povećani
0
Troškovi izdavanja viza za bh građane neće biti povećani
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Michael Humphreys kazao je danas novinarima u Sarajevu da se odluka ministara pravde zemalja članica Evropske unije o porastu troškova izdavanja viza zasad neće primjenjivati za zemlje koje imaju evropsku perspektivu, među kojima je i BiH.
"To u suštini znači da se troškovi za izdavanje viza za građane BiH neće povećavati u ovoj godini, a pod određenim uvjetima se neće uopće povećati", kazao je Humphreys.

Među tim uvjetima je i taj da službeni pregovori o sistemu olakšavanja viznog režima počnu prije januara 2007. godine, a budu pozitivno okončani do januara 2008. godine.

"Ovo su uvjeti koji se realno mogu ispuniti. Mi, u ime Evropske komisije uradit ćemo što je u našoj moći da osiguramo ono što je do nas. Ali, potrebne su i određene aktivnosti BiH", kazao je ambasador Humphreys.

On je pojasnio da liberalizacija viznog režima znači postojanje sistema u okviru kojeg građani uopće ne trebaju vize kako bi se kretali u okviru zemalja EU. Bosna i Hercegovina, kazao je, još nije u toj fazi, ali se kreće prema prvom koraku a to je olakšavanje viznog režima koji znači da će sistem dobivanja viza biti jednostavniji, lakši za razumjeti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: