Reagovanje SDA
0

"Troškovi Ganića dosegli dva miliona maraka"

FENA
SDA apsolutno odbacuje navode iz današnjeg saopćenja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

"Interes BiH i svih njenih građana, posebno branilaca čijom čašću danas manipuliraju oni koji pokušavaju prikriti neke nečiste radnje iz toga perioda, je utvrđivanje istine o agresiji na našu zemlju i mi se nemamo čega bojat"i, navodi SDA.

Iz te stranke ističu kako populističko-nacionalističkim ekscesima i politikom, Silajdžić danas pokušava prikriti svoj nerad i činjenicu da je time blokirao put BiH prema članstvu u NATO i EU, a građanima oduzeo mogućnost da koriste prednosti bezviznog režima sa zemljama schengen zone.

SDA također smatra kako za situaciju u kojoj su se našli, Ilija Jurišić i dr. Ejup Ganić treba da zahvale isključivo predsjedavajućem bh. Predsjedništva i činjenici da su bilateralni odnosi sa susjednim zemljama danas na daleko nižoj razini nego prije četiri godine.

"Interesantno je da su troškovi dr. Ganića već dosegli iznos veći od dva miliona KM u čijem je nastajanju vjerovatno sudjelovao i Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva", navodi SDA u svome reagiranju.

Iz te stranke također ističu kako će Silajdžić ostati zapamćen i po tome što nije htio i(li) nije znao iskoristiti činjenicu da zvanične politike u susjednim državama – Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori nedvojbeno podržavaju suverenitet i poštuju teritorijalni integritet BiH, opredijeljene za suradnju i rješavanje svih otvorenih pitanja sa BiH, što u prošlosti nije bio slučaj.

"Da je bilo komunikacije sa Beogradom i zvaničnih posjeta u i iz Srbije, Jurišić i Ganić sigurno ne bi bili tamo gdje se danas nalaze. Od paradiranja i popilističkih fraza, BiH je imala samo štetu, a korist ima jedino Silajdžić. Očito je da se, nakon konvencije SDA na kojoj je rečeno da je najopasniji neprijatelj i najveći problem BiH organizirani kriminal skriven iza paravana nacionalizma i tzv. zaštite etničkih interesa neki već prepoznaju u tome", saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.