BiH
0

Tropske temperature u BiH

Sarajevo-x.com
Temperatura zraka izmjerena u 14 sati u glavnom gradu BiH iznosila je 34 stepena Celzijusa, a najtoplije je u Mostaru gdje živa na termometru pokazuje čak 40 stepeni. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda naglasili su da nas slično vrijeme očekuje i u naredna tri dana, a u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS dnevno pomoć zatraži preko 500 pacijenta koji pate od posljedica tropskih vrućina u našoj zemlji.

"Temperature u BiH dosežu rekordne vrijednosti. U Sarajevu je u 14 sati izmjereno 34 stepena, a Mostar je sa izmjerenih 40 stepeni Celzijusa najtopliji bh. grad“, objasnio je u razgovoru za Sarajevo-x.com klimatolog Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vrijednost UV indeksa u Sarajevu iznosila je 8 što je izuzetno opasno za sve one koji su tokom dana bili izloženi suncu.

Uprkos brojnim preporukama koje su stručnjaci putem medija upućivali stanovništvu, broj pacijenata koji su uslijed visokih vrućina osjetili zdravstvene teškoće i zatražili pomoć u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo doseže cifru od 500.

"Broj pacijenata koji traže medicinsku pomoć vikendom je čak i veći. Patologija je neobično šarolika, a najčešće nas posjećuju srčani bolesnici. Osobe koje imaju problema sa krvnim pritiskom traže našu pomoć, a moram napomenuti da se starosna granica apsolutno izbrisala. Zbog velikih temperatura, nema više pravila. Osobe svih uzrasta kolabiraju, ali nije bilo opasnih slučajeva“, kazao je u razgovoru za naš portal dr. Sead Dizdarević, šef Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Doktor Dizdarević je naglasio mnoštvo slučajeva sunčanice kojoj su, prema njegovim riječima, najpodložniji ljudi svijetle puti i oni koji se izlažu suncu bez odgovarajuće zaštite za glavu.

"Imamo dosta slučajeva alergija na sunce i ujede insekata. Trovanja hranom nisu rijetka pojava što je i logično zbog kvarljivosti hrane uslijed visokih temperatura“, naglasio je dr. Dizdarević i dodao da se slučajevi gubljenja svijesti odmah moraju prijaviti u Zavod za hitnu medicinsku pomoć te da se tada izbjegava nagla konzumacija vode jer bi moglo doći do komplikacija.

"Dovoljno je da se osoba koja je izgubila svijest poprska hladnom vodom“, objasnio je doktor.

Klimatolozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, zbog varljivog i dosta nepredvidivog vremena nisu nam mogli dati dugoročnu prognozu.

"Naša mjesečna prognoza ne pokazuje nikakve drastične padove temperatura do kraja ovog mjeseca tako da bi se ovaj toplotni val u BiH trebao zadržati do kraja jula. No, vrlo je teško sa sigurnošću dati bilo kakvu prognozu jer nas klima uvijek zna iznenaditi“, naglasio je Zulum.

Osnovna preporuka građanima BiH jeste da se, ukoliko ne moraju, ne izlažu pretjerano suncu te da konzumiraju dovoljne količine vode. /S.Č.