Vruć august
4

"Tropska klima" u BiH: Do kraja sedmice kišovito s temperaturama do 38 stepeni

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vrijeme će u Bosni i Hercegovini do kraja sedmice pratiti visoke temperature sa sunčanim, ali i kišnim danima.

Srijeda će u Bosni i Hercegovini veći dio dana biti sa sunčanim vremenom. U jutarnjim satima po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno će biti magle ili niske naoblake. U drugoj polovini dana se prognozira umjeren razvoj oblačnosti koji će u poslijepodnevnim satima usloviti lokalne pljuskove u Krajini, zapadnim, jugozapadnim, centralnim i jugoistočnim područjima Bosne i na istoku i sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjeren, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 29 i 34 stepena, na jugu zemlje do 37 stepeni.

U Sarajevu će biti prolazno više oblaka ujutro, a zatim će dio prijepodneva i sredine dana biti sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima će doći do umjerenog razvoja oblačnosti. Najviša dnevna temperatura zraka oko 31 stepen.

U četvrtak će prije podne preovladavati sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno je moguća magla ili niska naoblaka. U drugoj polovini dana se prognozira umjeren razvoj oblačnosti koji će u poslijepodnevnim satima usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, u Hercegovini vjetar većinom jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje od 21 do 25 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 36°C, na jugu zemlje do 38 stepeni.

U petak prije podne će biti pretežno sunčano. U drugoj polovini dana se prognozira jači razvoj oblačnosti koji će usloviti jače pljuskove i grmljavinu. Vjetar će biti slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 stepena, na jugu zemlje od 22 do 26 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 38 stepeni.

U subotu prije podne će u Bosni biti pretežno oblačno s lokalnim pljuskovima u jutarnjim satima u Krajini, sjevernim i centralnim područjima. U Hercegovini prije podne sunčano s malom do umjerenom naoblakom. U drugoj polovini dana se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina u Hercegovini, centralnim, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 19 stepeni, na jugu zemlje od 22 do 26 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 29 stepeni, na jugu zemlje od 33 do 37 stepeni.

U nedjelju će u Bosni i Hercegovini većinom biti umjereno oblačno. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi su mogući u Hercegovini, centralnim i jugoistočnim područjima Bosne. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 13 i 17 stepeni, na jugu zemlje od 18 do 22 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 31 stepen, na jugu zemlje do 33 stepena.