Festina lente
3

Tromost vanjske politike BiH - Sigurnost nam je prioritet, a na ključnim samitima ne učestvujemo

S. H.
BiH je 2018. godine usvojila strategiju vanjske politike do 2023. godine. Međutim, ako se po jutru dan poznaje, interesi BiH i promocija države tamo gdje se treba promovirati odvijat će se dosta usporeno, kaskajući.

BiH u mnogim segmentima svog djelovanja zbog kompleksnog državnog ustrojstva uopće nema strategije djelovanja. Vanjska politika je nešto gdje postoje zacrtani ciljevi. Ipak, upitno je koliko mi sami poštujemo te ciljeve. Od početka godine naša zemlja je propustila dva velika globalna događaja.

Prvo, za razliku od zemalja regije nismo imali predstavnika u Davosu, gdje je bila okupljena politička i ekonomska svjetska krema. A drugi veliki događaj koji je BiH "svijetla obraza" preskočila je sigurnosna konferencija u Minhenu.

Tako se glas BiH nije čuo u relevantnim krugovima gdje se trebao čuti, a naročito u trenucima kada se BiH spočitava provođenje Dejtonskog sporazuma, kada se sve učestalije govori o intencijama RS-a za otcjepljenje i kada je vanjskopolitički imidž naše zemlje veoma bitan.

U samoj Strategiji vanjske politike su navedena četiri stuba, a kao prvi je istaknuta sigurnost i stabilnost, potom ekonomski prosperitet, zaštita interesa državljana BiH u inozemstvu te promocija BiH u svijetu.

Već na prva dva stuba, koja smo sami birali i postavili, smo pali. Država nije promovisana ni u Davosu, niti u Minhenu. Da utisak bude još negativniji, o BiH je u Minhenu sa svjetskim čelnicima razgovarao Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.