BiH
0

Trojka iz Breze proizvodila novčanice od 20 i 5 KM

FENA
Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova podnijeli su izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Zenica protiv: A.M. (20), Dž.B. (17), K.B. (24) iz Breze, koji se, s još dvije osobe sumnjiče za proizvodnju i stavljanje u promet falsifikovanih novčanica u apoenima od 20 i 5 KM.

Akcija policije uslijedila je nakon što je 16. augusta u PS Breza prijavljen slučaj stavljanja u promet falsifikovane novčanice od 20 KM, od nepoznate osobe u ulici Alije Izetbegovića u Brezi.

Postupajući po navedenoj prijavi službenici policije došli su do određenih operativnih saznanja, na osnovu kojih su 17. augusta zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo krivotvorenje novca u službene prostorije PS Breza priveli tu trojku.

Oni su priznali da su u porodičnoj kući Dž.B. i K.B. vršili proizvodnju falsifikovanih novčanica u različitim apoenima, koje su stavljali u promet. Falsificirane novčanice su, prema priznanju, već duži period stavljali u promet na području općina Breza i Visoko.

Nakon kriminalističke obrade od A.M., Dž.B. i K.B. su oduzeta sredstva za proizvodnju falsifikovanih novčanica: laserski kolor printer i skener te falsifikovane novčanice u apoenima od po 20 i 5 KM.