Kantonalni sud
100

Trojici uhapšenih u akciji "Farmer" određen jednomjesečni pritvor

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kantonalni sud odredio je jednomjesečni pritvor Ivici Mladini, Refiku Džafi i Vahidu Jašareviću, uhapšenima u akciji "Farmer"

Time je sud prihvatio prijedlog Tužilaštva KS. Pritvor je zatražen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, kao i zbog opasnosti od bjekstva u slučaju Mladine.

Tužilaštvo KS zatražilo je od Kantonalnog suda i da se odredi po prijedlogu mjera za ostalih pet osoba.

Mjere zabrana napuštanja mjesta boravka, zabrana sastajanja s osumnjičenima i svjedocima u predmetu, kao i obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici zatražene su za Refika Omerovića, Mehmeda Nikšića, Abdulaha Tutmića, kao i za Huseina Selimovića i Envera Smajića koji su nakon kriminalističke obrade u FUP-u pušteni na slobodu.

Mladina je bio savjetnik bivšeg premijera Nermina Nikšića te je 2014. bio i na čelu Komisije za dodjelu poljoprivredne opreme koja je bila donacija iz Kine.

Kako je istaknuto, oni su pronalazili kupce opreme i fiktivne primaoce donacija, kojima su samo na papirima predali opremu, no nju su onda prodavali trećim osobama.

Uhapšene osobe su, kako je rečeno na jučerašnjem ročištu, pronalazile kupce opreme i fiktivne primaoce donacija, kojima se samo na papirima predali opremu, no nju su onda prodavali trećim osobama.

Bivši ministar Desnica Radivojević priveden u Tužilaštvo Kantona Sarajevo

Ukupno je ovim predmetom osumnjičeno devet osoba, a sumnjiče se da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije u ime Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je donirala NR Kina Bosni i Hercegovini u vrijednosti većoj od 1.000.000 KM, a koja je bila namijenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cijenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.