Enormni iznosi
158

Trojici članova Upravnog vijeća Centralne banke BiH isplaćeno 174 hiljade KM naknade

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Trojici članova Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine u 2016. godini isplaćeno je ukupno 173.466 KM na ime naknade za članstvo u Upravnom vijeću.

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović tražio je od Centralne banke BiH da mu dostavi informacije o primanjima članova Upravnog vijeća Centralne banke BiH i dodatnim naknadama u 2016. godini.

U odgovoru koji je dostavljen piše da je članovima Upravnog vijeća Centralne banke BiH Kemalu Kozariću, Ljubiši Vladušiću i Trivi Marinkoviću u 2016. godini isplaćeno 173.466 KM na ime naknade. Odnosno, svakome od njih po 57.821,88 KM.

Pored toga, Vladušiću je isplaćeno 3.569,85 KM, Marinkoviću 1.789 KM, a Kozariću 802,22 KM na osnovu naknade troškova koji su im isplaćeni za službena putovanja.

Riječ je o osobama koje pored ovih primanja imaju i redovne mjesečne plaće. Naime, Kemal Kozarić obnaša i dužnost dekana Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Ljubiša Vladušić dužnost dekana Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, a Trivo Marinković uposlen je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Iz Centralne banke BiH navode da Senad Softić i Ankica Kolobarić nemaju pravo na naknadu s obzirom na to da se nalaze u radnom odnosu u Centralnoj banci BiH.

Prema Zakonu o Centralnoj banci BiH, Upravno vijeće se sastaje tako često kako to zahtijevaju djelatnosti Centralne banke, ali ne manje od jedanput svakog kalendarskog mjeseca.