SDP
381

Trojica generala Armije Republike BiH podržali Denisa Bećirovića

Klix.ba
Foto: SDP BiH
Foto: SDP BiH
Generali Armije Republike Bosne i Hercegovine Hasan Efendić, Kadir Jusić i Mustafa Polutak dali su punu podršku kandidaturi Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH.

Istaknuli su da se Denis Bećirović kroz svoj rad i djelovanje beskompromisno zalaže za izgradnju evropske, demokratske, socijalne i pravedne države Bosne i Hercegovine. Denis Bećirović ima hrabrost da učini sve da naša država krene naprijed i ubrza svoj put u Evropsku uniju i NATO savez. Pismo podrške prenosimo u cijelosti.

"U vrijeme presudne borbe za opstanak i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine izvršavali smo vrlo složene i odgovorne komandne i druge dužnosti u Teritorijalnoj odbrani i Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Sve svoje mogućnosti i vojna znanja koristili smo za mobilizaciju i angažovanje patriotskih snaga za odbranu cjelovitosti i multietničnosti naše domovine, kao i za očuvanje njenog međunarodnog pravnog subjektiviteta. Naš rad i djelovanje bio je utemeljen i na Platformi Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u ratnim uslovima.

Pratili smo parlamentarni rad i djelovanje Denisa Bećirovića koji je svojim korisnim i pravovremenim inicijativama i prijedlozima mnogih zakonskih rješenja na nas ostavio utisak beskompromisnog i nekorumpiranog čovjeka koji se zalaže za demokratsku i proevropsku Bosnu i Hercegovinu. Na vrijeme je prepoznavao i oštro reagovao na svaku antibosansku inicijativu.

Našu podršku Denisu Bećiroviću dajemo jer smo uvjereni da je posvećen izgradnji evropske, socijalne i pravedne države Bosne i Hercegovine. Podržavamo ga zbog toga što ne krije da mu je država najvažniji prioritet i što poštuje nacionalne, vjerske i druge vrijednosti našeg društva.

U Denisa Bećirovića imamo povjerenje da će, kao novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, svojim idejama, prepoznatom upornošću i hrabrošću, a posebno realizacijom svog Izbornog programa učiniti sve da naša država krene naprijed i da ubrza integracije u Evropsku uniju i NATO savez. Uvjereni smo da će sa njim na čelu Bosna i Hercegovina postati pravno uređenija i ekonomski prosperitetnija kako naša mladost ne bi nastavila odlaziti širom svijeta u potrazi za radnim mjestima.

Uvjereni smo da će uraditi sve što bude u njegovoj moći da naša država ima profesionalnije, modernije i operativnije Oružane snage.

Podržavamo njegovu kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa željom da mu i građani Bosne i Hercegovine na oktobarskim izborima daju punu podršku i zasluženo povjerenje. Želimo mu uspješnu izbornu kampanju i ostvarenje izbornog cilja", navodi se u pismu.

Generali Efendić, Jusić i Polutak vršili su odgovorne komandne dužnosti u Teritorijalnoj odbrani i Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Između ostalog general Efendić je vršio dužnost komandanta TO RBiH, general Jusić komandant Trećeg korpusa, a general Polutak komandant Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.