{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Troje uposlenika Vlade Brčko distrikta osuđeno na uvjetne kazne zatvora

F
17.10.2017. u 18:20
3
7
Troje uposlenika Vlade Brčko distrikta osuđeno na uvjetne kazne zatvora
3
Troje uposlenika Vlade Brčko distrikta osuđeno na uvjetne kazne zatvora
Nakon suđenja pred brčanskim Osnovnim sudom po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta za korupciju u lokalnom javnom sektoru, bivša predstojnica Odjela za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove Vlade Brčko distrikta Nataša Đudurović i njeni suradnici Siniša Jovanović i Drago Stojić osuđeni su za kazneno djelo zlopotrebe položaja ili ovlasti.
Đudurović, Jovanovića i Stojića Tužilaštvo tereti da su iskorištavanjem svog službenog položaja protuzakonito postupili u postupku utvrđivanja urbanističkih preduvjeta za raspolaganje javnom imovinom bez objavljivanja konkursa, čime su pribavili korist jednom tadašnjem dužnosniku Distrikta, a istovremeno pričinili štetu njegovom susjedu.

Stojiću je stavljeno na teret da je izradio i potpisao, a Jovanoviću i Đudurović da su potpisali i ovjerili izvod iz prostorno-planske dokumentacije, za koji su znali da nije u suglasnosti s planskim dokumentom više pravne snage, te da je suprotan pravilima urbanističke struke.

To je u konačnici omogućilo neposredno raspolaganje građevinskim zemljištem Distrikta u korist visoko pozicioniranog službenika Skupštine Distrikta na štetu suvlasnika stambenog objekta izgrađenog na susjednoj parceli, navedeno je u optužnici.

Ocijenivši sve optužne navode u cijelosti dokazanim, Osnovni sud donio je presudu kojom je optužene oglasio krivim za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti i optuženima izrekao uvjetnu osudu kojom im je utvrdio kazne zatvora u trajanju od po šest mjeseci, koje se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne učine novo kazneno djelo.

Radi se o nepravomoćnoj presudi na koju je moguće izjaviti žalbu, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: