{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Troje uposlenika Vlade Brčko distrikta osuđeno na uvjetne kazne zatvora

F
17.10.2017. u 18:20
3
7
Troje uposlenika Vlade Brčko distrikta osuđeno na uvjetne kazne zatvora
3
Troje uposlenika Vlade Brčko distrikta osuđeno na uvjetne kazne zatvora
Nakon suđenja pred brčanskim Osnovnim sudom po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta za korupciju u lokalnom javnom sektoru, bivša predstojnica Odjela za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove Vlade Brčko distrikta Nataša Đudurović i njeni suradnici Siniša Jovanović i Drago Stojić osuđeni su za kazneno djelo zlopotrebe položaja ili ovlasti.
Đudurović, Jovanovića i Stojića Tužilaštvo tereti da su iskorištavanjem svog službenog položaja protuzakonito postupili u postupku utvrđivanja urbanističkih preduvjeta za raspolaganje javnom imovinom bez objavljivanja konkursa, čime su pribavili korist jednom tadašnjem dužnosniku Distrikta, a istovremeno pričinili štetu njegovom susjedu.

Stojiću je stavljeno na teret da je izradio i potpisao, a Jovanoviću i Đudurović da su potpisali i ovjerili izvod iz prostorno-planske dokumentacije, za koji su znali da nije u suglasnosti s planskim dokumentom više pravne snage, te da je suprotan pravilima urbanističke struke.

To je u konačnici omogućilo neposredno raspolaganje građevinskim zemljištem Distrikta u korist visoko pozicioniranog službenika Skupštine Distrikta na štetu suvlasnika stambenog objekta izgrađenog na susjednoj parceli, navedeno je u optužnici.

Ocijenivši sve optužne navode u cijelosti dokazanim, Osnovni sud donio je presudu kojom je optužene oglasio krivim za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti i optuženima izrekao uvjetnu osudu kojom im je utvrdio kazne zatvora u trajanju od po šest mjeseci, koje se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne učine novo kazneno djelo.

Radi se o nepravomoćnoj presudi na koju je moguće izjaviti žalbu, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: