BiH
0

Trodnevni Filmski festival o ljudskim pravima počinje 21. juna

FENA
Projekcijom filma "Nikad bolje" u režiji Ivane Milošević 21. juna će u kinu Obala Meeting Point biti otvoren trodnevni Filmski festival o ljudskim pravima "Pravo ljudski".

Festival organizira Centar za interdsiciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa Filmskim festivalom o ljudskim pravima Zagreb, One World Festival Prag i Istituto per l'Europa Centro-Orientale e Balcanica te Alma Mater Studiorum-Universita di Bologna.

Festival će početi u 19.00 sati, saopćeno je iz Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu.

Trodnevni festival, koji će se održavati u kinu Meeting Point te Univerziteskom kampusu, publici će ponuditi petnaest izvanrednih dokumentarnih ostvarenja.

Dijeleći uvjerenje da je auditorij najlakše senzibilizirati i educirati kroz medij koji angažuje sva čula, utemeljitelji ovog Festivala žele i na ovaj način dati doprinos podizanju svijesti o postojanju i značaju kulture ljudskih prava, podstaći na solidarnost među ljudima i razumijevanju žrtava, ali i ohrabriti te ukazati na važnost i moć posvećenosti pojedinca u njegovoj borbi za poštivanje ljudskih prava.

Prepoznajući vrijednost ove ideje, podršku Festivalu pružili su, među ostalima, i Federalno ministarstvo nauke, kulture i sporta, Kantonalno ministarstvo kulture i sporta te Konrad Adenauer Stiftung.