BiH
0

Trodnevna žalost u Republici Srpskoj povodom smrti Milana Jelića

FENA
Povodom iznenadne smrti predsjednika Republike Srpske Milana Jelića proglašena je trodnevna žalost u RS-u, a zastave na svim institucijama RS-a, lokalnim organima vlasti i javnim preduzećima i ustanovama spuštene su na pola koplja.

Odlukom Vlade RS-a donesenom na sinoćnoj vanrednoj sjednici otkazane su sve sportske, kulturne i druge manifestacije u vrijeme trodnevne žalosti, 1., 2. i 3.oktobra, zbog smrti predsjednika Jelića.

Nakon sinoćnje vijesti o Jelićevoj smrti formiran je poseban odbor od najviših predstavnika entiteta koji će danas u Banjoj Luci održati sjednicu.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić sinoć je saopćio u Doboju da će tijelo Milana Jelića danas u 14.00 sati biti ispraćeno iz kruga dobojske bolnice prema Banjoj Luci, gdje će se u 16.30 sati u Banskom dvoru u Banjoj Luci održati mimohod građana Banje Luke.

U narednom pediodu trebalo bi da se dogovore i svi detalji povodom ove tragične vijesti, ali i činjenice da u Ustavu RS-a nije definisana situacija ko će obavljati dužnost u slučaju smrti predsjednika RS-a.

U samom Ustavu nijednim članom nije navedeno kakvi su naredni koraci u ovakvoj situaciji.

Upućeni su i brojni telegrami saučešća funkcionera i bliskih saradnika povodom Jelićeve smrti.

Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik kazao je da je Jelićeva smrt tužna vijest za RS, te da je Jelić obilježio period u kojem je obavljao funkciju predsjednika RS-a.

Lider PDP-a Mladen Ivanić izjavio je da je Jelićeva smrt veliki gubitak za sve građane RS, jer smo, naveo je, ostali bez čovjeka koji je dosljedno branio ustavno uređenje RS-a.

SNSD je saopćio da je smrću Milana Jelića izgubio istrajnog borca za ideje socijaldemokratije, te da je on trajno ugradio svoj lik u pobjedu SNSD-a na općim izborima 2006.godine i utemeljio preokret cijelog društva ka napretku.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da je zatećen preranom smrću predsjednika RS-a, navodeći da je on u politiku ušao iskreno i predano.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić rekao je da je u šoku i nevjerici povodom vijesti o iznenadnoj smrti predsjednika RS-a Milana Jelića.

"Mi smo sa gospodinom Jelićom, na neki način zajedno politički djelovali sve do '98. godine i kada je napustio Srpsku demokratsku stranku ostali smo u korektnim i ljudskim odnosima", kazao je Bosić i dodao za će za SDS Jelić ostati upamćenkao dobar i pošten čovjek i veliki borac.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajlica ističe da je smrću predsjednika Jelića, Republika Srpska izgubila velikog političara, javnog radnika i velikog zaljubljenika u sport.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović izrazio je saučešće povodom smrti predsjednika RS-a Milana Jelića navodeći da je on bio čovjek koji je uvijek razumio probleme ove populacije.

Studentska organizacija Univerziteta u Banjoj Luci (SOBL) izrazila je saučešće povodom smrti predsjednika Republike Srpske Milana Jelića, ocijenivši da će on ostati upamćen ne samo kao odrgovoran državnik i uspješan menadžer, već kao i čovjek koji je uvijek imao sluha za mlade.

Jelić je preminuo sinoć oko 18.00 sati nakon što je doživio težak srčani udar.

Milan Jelić je, nakon što je obavljajući sportske aktivnosti u Modriči, gdje je živio, doživio težak srčani udar, prebačen u dobojsku bolnicu. Na žalost, pokušaj reanimacije nije uspio.

Milan Jelić je rođen 26. marta 1956. godine u Koprivni kod Modriče.

Ekonomski fakultet završio je u Subotici, a postdiplomske studije na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci gdje je i magistrirao, a potom odbranio doktorsku disertaciju na temu "Problemi i modaliteti organizaciono-upravljačke transformacije preduzeća u tranziciji".

Bio je gotovo od početka u SNSD-u, a od marta 2006. godine obavljao je funkciju ministra za privredu, energetiku i razvoj u Vladi RS-a.

Na funkciju predsjednika RS-a stupio je nakon pobjede na općim izborima održanim 1.oktobra 2006.godine.