BiH
1.6k

Trnovo: Sjećanje na ubijene Srebreničane i kukavički zločin Škorpiona

Klix.ba
Mjesto Godinske bare kod Trnova u BiH danas će biti ispunjeno bolom i jecajem majki, sestara, rođaka i ostale rodbine koja će obilježiti 21. godišnjicu stravičnog ubistva šestorice Srebreničana koje su izvršili pripadnici zloglasnih Škorpiona.

Najmlađa žrtva ovog svirepog zločina bio je Azmir Alispahić koji je imao nepunih 16 godina, a najstarija Sadik Salkić koji je imao 36 godina.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i Jasina na mjestu zločina, danas će biti obilježena godišnjica smrti i ubijenih Srebreničana Safeta Fejzića (17), Smaila Ibrahimovića (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25).

Pripadnici Škorpiona, pod komandom Slobodana Medića zvanog Boca, približno 16. jula 1995. su u okolini Trnova streljali šestoricu Muslimana iz Srebrenice i taj zločin sami snimili. Na snimku koji je prvi put prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću, vidi se kako grupa pripadnika Škorpiona, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvodi šestoricu vezanih i preplašenih civila, te ih uz pogrdne riječi i uvrede odvodi u šumu i, pojedinačnim hicima i rafalima, četvoricu ubija s leđa.Dok su ležali, pucali su im u glavu iz blizine. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su i oni ubijeni.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Po optužnici, Škorpioni su bili jedinica pod kontrolom Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, koja je u ljeto 1995. kao pomoć pridodata Vojsci Republike Srpske (VRS) na trnovskom ratištu.

Počinioci zločina kod Trnova ubrzo su u Srbiji uhapšeni i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Slobodan i Aleksandar Medić osuđeni su na po 20 godina zatvora (prvi spomenuti je kasnije poginuo u saobraćajnoj nesreći), a Petar Petrašević, koji je priznao krivicu, na 13-godišnju zatvorsku kaznu. Milomir Momić osuđen je na 15 godina zatvora u Osjeku.