{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trnka: Ustavni sud FBiH ispoštovat će odluku Ustavnog suda BiH o grbu i zastavi

F
30.1.2007. u 11:40
0
0
Trnka: Ustavni sud FBiH ispoštovat će odluku Ustavnog suda BiH o grbu i zastavi
0
Trnka: Ustavni sud FBiH ispoštovat će odluku Ustavnog suda BiH o grbu i zastavi
Ustavni sud BiH
Ustavni sud Federacije BiH ispoštovat će odluku Ustavnog suda BiH kojom članovi 1. i 2. Zakona o grbu i zastavi Federacije BiH prestaju da važe, izjavio je danas novinarima u Sarajevu potpredsjednik Ustavnog suda Federacije BiH Kasim Trnka.
Upitan zašto je današnja sjednica Ustavnog suda FBiH održana pod obilježjima koja su proglašena neustavnim, Trnka je kazao da odluka još nije objavljena u Službenom glasniku BiH, te da je Ustavni sud BiH najavio da će na jednoj od narednih sjednica verificirati konačni tekst odluke.

- Čim odluka bude objavljena u Službenom glasniku BiH, Ustavni sud Federacije BiH će je ispoštovati, kazao je Trnka.

Ustavni sud BiH je na plenarnoj sjednici održanoj u subotu u Sarajevu donio odluku kojom se utvrđuje da Parlament Federacije BiH i Narodna skupština Republike Srpske nisu izvršili djelimičnu Odluku Ustavnog suda BiH od 31. marta 2006. godine, a kojom su proglašeni neustavnim čl. 1. i 2. Zakona o grbu i zastavi Federacije BiH i čl. 2. i 3. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni Republike Srpske.

S obzirom na to da u ostavljenom roku od šest mjeseci od dana objave navedene odluke u Službenom glasniku BiH nije otklonjena utvrđena nesaglasnost, Ustavni sud je utvrdio da čl. 1. i 2. Zakona o grbu i zastavi Federacije BiH i čl. 2. i 3. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni Republike Srpske prestaju da važe danom objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: