BiH
0

Trnka: Presuda Međunarodnog suda nije puno doprinijela u borbi za prevenciju genocida

FENA
Bojim se da presuda Međunarodnog suda pravde nije puno doprinijela u borbi za prevenciju genocida u svijetu, riječi su prof. dr. Kasima Trnke na Sedmoj međunarodnoj naučnoj konferenciji istraživača genocida (IAGS), koja se od 9. jula održava na Ilidži.

Trnka smatra velikim pitanjem zašto se Međunarodni sud pravde zadovoljio samo presudama Međunarodnog tribunala u Haagu "i dosta se komforno ponašao u izvođenju dokaznog postupka“.

"Ali je time rizikovao moralnu i pravnu odgovornost da ne doprinese jačanju međunarodne prevencije u borbi protiv genocida“, kazao je.

Prema njegovim riječima, presuda kakva jeste će imati, ili bi bar morala imati dalekosežne posljedice, prije svega u više aspekata. Najprije, u pogledu buduće jurisprudencije kako međunarodnih sudova tako i nacionalnih sudova, u pogledu istraživanja i kažnjavanja mogućih zločina genocida. Spomenuo je početak funkcioniranja Svjetskog krivičnog suda i dodao da postoje i mogućnosti osnivanja drugih sudova na međunarodnom nivou koji će ispitivati krivičnu odgovornost.

"Prema tome, stavovi ovog suda, nažalost, neće mnogo doprinijeti takvim sudovima, jer će se naći pod velikim opterećenjem da u dokaznom postupku dostignu one visoke standarde, visoki prag koji je Međunarodni sud pravde, po mom mišljenju, bez opravdanog razloga postavio i time učinio lošu uslugu međunarodnoj zajednici u borbi protiv zločina u svijetu“, kazao je Trnka.

Ova presuda će, smatra, doprinijeti tome da barem naučni krugovi, intelektualna i stručna javnost u različitim aspektima neće moći ubuduće zaobići ovu presudu koja ima snažnu ulogu presedana u naučnom istraživanju zločina genocida.

"Mislim da nauka iskustvima i ove presude, ali i saznanjima iz drugih slučajeva genocida u svijetu, nesumnjivo treba inicirati preispitivanje, rekao bih modernizaciju Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, jer su iskustva iz rata i agresije u BiH pokazala da ima temeljnog razloga da se, pored drugih saznanja u svijetu, otvori diskusija o inovacijama međunarodne konvencije“, preporučio je Trnka.

Pravni agent BiH u tužbi protiv SCG Sakib Softić osvrnuo se na presudu Međunarodnog suda pravde i ponovio, među ostalim, da je Srbija prekršila obavezu sprječavanja genocida i obavezu iz Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida time što nije predala Ratka Mladića, optuženog za genocid i saučesništvo u genocidu, te da Srbija mora odmah preduzeti efikasne korake da bi osigurala ispunjenje svojih obaveza prema navedenoj konvenciji.

„Međunarodni sud je potvrdio učešće SRJ u ratu u BiH, što razrješava pitanje prirode oružanog sukoba u BiH“, kazao je Softić.

Član bh. advokatskog tima u tužbi protiv SCG Phon van den Biesen je upozorio da "sve dok RS nastavlja ignorirati sadržaj presude Međunarodnog suda pravde i odbija prihvatiti punu odgovornost, čini se da nesrpsko stanovništvo neće nikad biti u mogućnosti vjerovati tom entitetu i vratiti se svojim kućama na njegovom području“.

"Presuda MKSJ treba dovesti do održavanja još konferencija i dodatnih analiza i procjena koje uključuju razumnu kritiku, što će pomoći u daljnjem razvoju ciljeva Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida“, poručio je Van den Biesen.

On je naglasio da BiH nije izgubila slučaj, već je dobila "priličnu količinu presuda koje su korisne“.

Sedma međunarodna naučna konferencija istraživača genocida (IAGS) održava se u organizaciji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Okupila je oko 500 vodećih akademskih autoriteta iz BiH i svijeta koji se bave istraživanjima holokausta, genocida i drugih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

U proteklim danima učesnicima su se obratili, među ostalim, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava prof. dr. Smail Čekić, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, predsjednik IAGS-a Israel Charny, potpredsjednik IAGS-a Greg Stanton i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte. Učesnici su mogli čuti i priče preživjelih žrtava genocida i ratnih zločina.

IAGS je danas uručio nagradu turskom publicisti Ragipu Zarakolu zbog vanrednog doprinosa u borbi protiv ignoriranja genocida nad Armenijcima i svih ostalih genocida.

Sedma međunarodna naučna konferencija istraživača genocida završava rad u petak u poslijepodnevnim satima.