13 miliona eura
4

Trninić: Radovi na mostu Ljubovija-Bratunac bit će okončani najesen

FENA
Most Bratoljub
Most Bratoljub
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Neđo Trninić vjeruje da će najesen biti završeni svi radovi na izgradnji mosta Ljubovija-Bratunac.

Most, koji spaja dvije obale Drine, između Ljubovije i Bratunca, nazvan "Bratoljub", dug je 227 metara, a radovi su počeli 20. oktobra 2015. godine.

Projekt obuhvata izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prijelaza, a vrijednost je 13 miliona eura.

Srbija gradi cijeli most i pristupnu saobraćajnicu u Ljuboviji, a RS pristupnu saobraćajnicu i zajednički granični prijelaz.

"Kada su u pitanju obaveze RS i BiH, planirano je da 'Putevi RS' do kraja mjeseca raspišu tender za izradu pristupnih puteva, a na zadnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost da s UIOBiH potpišemo sporazum o pravu na građenje, jer je to u nadležnosti BiH. Vjerujemo da će ti poslovi ići planiranom dinamikom", rekao je Trninić danas odgovarajući na pitanja poslanika Narodne skupštine RS-a.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić je potvrdio da je Hrvatska elektroprivreda nedavno pismeno obavijestila RS da je spremna da se ponovo otvori pitanje reguliranja odnosa vezano za aktivnosti Hrvatske elektroprivrede, koja je svojevremeno, u vrijeme nekadašnje Jugoslavije, sa svojim sredstvima bila angažirana na izgradnji Rudnika i Termoelektrane Gacko.

Međusobne obaveze o tom pitanju dosad nisu definirane, a Đokić ističe da ima razloga da se razgovara, prije moguće arbitraže.

"Predstoji nam otvaranje dijaloga kako bi sagledali mogućnosti sporazumnog regulisanja ovog odnosa, kao što su to svojevremeno uradile FBiH, njena i slovenska elektroprivreda", rekao je Đokić.

Šef Kluba poslanika Koalicije Domovina Mihnet Okrić zatražio je od nadležnih u Ministarstvu uprave podatke da li je ispoštovana ravnopravna zastupljenost konstitutivnih naroda u javnoj upravi RS-a.

Odgovore će dobiti u pisanoj formi.