Banja Luka
8

Trninić o blokadi projekata u okviru transportne zajednice: Sporazum će biti potpisan

Piše: M. T.
Neđo Trninić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Neđo Trninić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
S ministrom transporta i komunikacija BiH Ismirom Juskom sam u stalnoj vezi i razgovarali smo i jučer i danas o problemima u okviru Transportne zajednice, pokušavajući naći izlaz iz čitave situacije, rekao je danas u Banjoj Luci ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

Trninić je kazao da u samom sporazumu za RS ima nekoliko stvari koje su sporne i one su sporne i za Faderaciju BiH.

"Mi smo na zasjedanju Vlade RS, u februaru ove godine, te svoje primjedbe dali i obavijestili Vijeće ministara BiH, ali niko nije reagovao do 10. jula, odnosno dva dana uoči samita i odjedanput je to pitanje svih pitanja. Za nas su sporni uslovi koje treba da ispune naši operateri i naša infrastruktura koja je u lošem smanju, prije svega mislim na željeznice", kazao je Trninić.

Dodao je i da ima još spornih pitanja, da je rečeno da je zabranjena pomoć države operaterima.

"Vi znate da Vlada RS trenutno željeznicama daje grant u visini od 25 miliona KM, isto je i s Federacijm BiH, to znači da bi otvaranjem prostora za strane operatere bilo ugroženo funkcionisanje naših željeznica. Mi nismo odustali od toga, odustali smo samo privremeno kako bismo omogućili potpisivanje sporazuma sa zaključkom u kojem tražimo na osnovu mehanizma koordinacije da tri ministarstva usklade svoje djelovanje kroz Sekretarijat Transportne zajednice u Beogradu, kako bismo kontrolisali te uslove. Tu nema ništa više sporno, ali ima sporna nečija sujeta u Vijeću ministara BiH koji ne uvažava stavove RS-a, jer vi dobro znate da su i po ustavu i po Dejtonu vlasnici infrastrukture entiteti, da čak i da nemamo taj uslov to ne bi moglo funkcionisati bez našeg pristanka", naveo je Trninić i dodao da je očekivao da će sporazum biti potpisan već 12. jula, odnosno da zahtjevi RS-a nisu nepremostivi.

"Nažalost, desilo se to kako se desilo, ja mislim da će to biti potpisano, ali svakako se moraju uvažavati stavovi RS. Od 6-7 projekata sa kojima se apliciralo u Trstu bio je samo jedan iz RS, to je prva faza izgradnje koridora 5C na teritoriji RS, od Johovca kod Doboja do konekcioje sa koridorom 5C, u dužini 6 kilometara i vrijednosti oko 70 miliona evra, mi smo svakako očekivali da će to biti odobreno u okviru ona četiri projekta koja su ušla i ja mislim da će to proći“, optimističan je Trninić.

Raspisivanje tendera za tu dionicu je u poodmakloj fazi iako sredstva, zvanično nisu odobrena, tvrdi Trninić.

"Trenutno vršimo eksproprijaciju zemljišta i radimo tendersku dokumentaciju i nadam se da ćemo do kraja godine raspisati tender za najpovoljnijeg izvođača. Sredstva u visini od 20 posto u vidu granta za taj i druge projekte bi trebalo da budu obezbjeđena na osnovu onoga što je dogovoreno na konferenciji u Trstu, a ostalo će biti kreditna sredstva od EBRD-a i mi smo u razgovoru s njima dobili podršku za to“, zaključio je Trninić.