15. juna
98

"Trkom za demokratiju" u Sarajevu će biti obilježena godišnjica pokušaja puča u Turskoj

Klix.ba
Kratka trka humanitarnog karaktera pod nazivom "Trka za demokratiju-15. juli" bit će održana u subotu, 15. jula na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. Trka je organizovana u okviru niza manifestacija kojim će biti obilježena godišnjica pokušaja puča u Turskoj od 15. jula 2016. godine.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, istakao kako je cilj izdajničkog pokušaja državnog udara bio pokušaj udara na turski narod, na njegovo jedinstvo, zajedništvo i mir i stabilnost.

"Teroristička izdajnička organizacija FETO je imala za cilj infiltriranjem svojih kadrova u institucije Republike Truske izvršiti udar na vlast, demokratiju, narod i ustavni poredak Republike Turske. Oni su u toj noći napadom na zgradu Velike narodne skupštine Republike Turske, bombardovanjem parlamenta, velikog broja insititucija, te dignuvši oružje prema turskom narodu, prema građanima Turske, željeli preuzeti vlast na izdajnički i podmukli način. Taj pokušaj je osujećen na način da su odlučnost, volja i zajedništvo turskog naroda presudili u korist demokratije i mira", rekao je Koc, prenosi Anadolu Agency.

U toj noći je poginulo 250 građana, a više od 2.000 ih je ranjeno. Javnost širom svijeta, a posebno u BiH, pomno je pratila situaciju, a Koc se zahvalio institucijama BiH na podršci i solidarnosti koju su iskazali.

"Naši prijatelji iz BiH su među prvima iskazali svoju solidarnost. To je podatak i činjenica koju turski narod nikad neće zaboraviti", rekao je Koc.

Turska će 15. jula različitim manifestacijama obilježiti prvu godišnjicu pokušaja puča, a jedan od njih je upravo i ova trka u Sarajevu. Polazak će biti u 10 sati ispred zgrade Ambasade Republike Turske do kraja Vilsonovog šetališta kod zgrade Elektroprivrede BiH, nazad do mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, te završavaju ponovo kod ambasade. Učešeće je besplatno, a mogu se prijaviti sve osobe starije od 10 godina.

Pobjednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji sponzori trke (Ambasada Republike Turske u Sarajevu, Turkish Airlines - Predstavništvo u BiH, ZiraatBank, TIKA, Institut Yunus Emre i Grad Istanbul), pripremili su vrijedne nagrade i poklone. Nagrade za prva tri mjesta iznose 1.000, 500 i 250 KM u obje konkurencije, a za prvoplasirane Turkish Airlines je pripremio i poklon u vidu aviokarte za bilo koju destinaciju u Republici Turskoj.

Brojevi za utrku se preuzimaju 14. jula od 16 do 20 sati na štandu u BBI Shopping Centru na trećem spratu i 15. jula od 9:00 do 9:45 sati u zoni starta, odnosno cilja trke. Takmičari će dobiti specijalnu poklon majicu prilikom podizanja brojeva, kao i osvježenje pri prolasku kroz cilj.