Za ratne zločine
0

Triviću 15, a Bajiću osam godina zatvora

SRNA
Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjoj Luci osudilo je danas bivše pripadnike Vojske Republike Srpske /VRS/ Miladina Trivića na 15, a Slobodana Bajića na osam godina zatvora, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva 1993. godine u Banjoj Luci.

U obrazloženju presude navodi se da je Trivić sa Sinišom Milojčićem, koji je u bjekstvu, kršio pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, postupao nečovječno prema civilima, fizički ih zlostavljao i zastrašivao, te silovao dva lica.

Trivić i Bajić se terete da su sa Milojčićem, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, nečovječno postupali prema civilima, silovali jednu osobu i lišili je života. 

U obrazloženju presude navodi se da su Trivić i Milojčić, kao pripadnici VRS, 5. juna 1993. godine, oko jedan čas iza ponoći u banjalučkom naselju Vrbanja, naoružani puškama  nasilno ušli u kuću vlasništvo Safeta Heldića i fizički ga zlostavljali, zastrašivali, udarali šakama i automatskim puškama, kao i Ifetu, Edina i Lejdu Heldić. 

Trivić i Milojčić su nogama, rukama i podesnim predmetom odvalili dvoje vrata na kući, ušli u kuću, pucali u plafon i zid, zatim Safetu Heldiću zavezali ruke i noge  špagom i žicom i naredili mu da legne na pod i zatražili od njih novac,  pa kada im novac nisu dali, izvršili premetačinu stvari i iz kuće uzeli i oko 1.000 do 1.500 maraka i šilinga, zlatni nakit i više puta ih udarili šakama i automatskim puškama u predjelu glave i tijela, a Lejdu Heldić i Ifetu Heldić više puta obojica silovali. 

U obrazloženju presude se navodi da su 18. juna 1993. godine u naselju Vrbanja u Banjaluci, Trivić, Bajić i Milojčić po prethodno postignutom dogovoru, naoružani puškama zaustavili Meidu Medara, silom je ubacili u  automobil, odvezli na kupalište "Mirnica", zatim je sva trojica silovala, a nakon toga joj stavili oko vrata remen od puške i stezali sve dok je nisu udavili, pa je odvezli do odvodnog kanala za otpadni materijal DP "Incel" i bacili u vodu.

Optuženima se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru.
Oštećeni Safet, Edin, Lejda i Ifeta Heldić i članovi porodice oštećene Maide Medara sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućuju se na parnicu.