Pogubna politika
113

Trivić: Od kako se Dodik počeo "otcjepljivati" od BiH, RS sve više gubi

D. Be.
Predsjednica Narodnog fronta (NF) Jelena Trivić poručila je da Republika Srpska "sve više gubi" na svakom polju od kako se Milorad Dodik počeo "otcjepljivati od Bosne i Hercegovine".

"Otkako je Milorad Dodik počeo da se 'otcjepljuje' od Bosne i Hercegovine, Republika Srpska sve više gubi, kako na političkom planu, tako i na planu privrednog razvoja, a najpogubniji rezultat njegove politike je demografski egzodus epskih razmjera koji doživljava naša zajednica - Republika Srpska", izjavila je Trivić.

Ona kaže da je zapravo njegova lažna patriotska retorika i lažno patriotsko djelovanje, najveća izdaja same Republike Srpske koja je pod njegovom vladavinom došla na udar velikih sila, a da je on RS posvađao sa cijelim svijetom, bez da smo imali i najmanju korist u sudaru sa svjetskim silama.

"Lažno zaklinjanje u narod i Republiku Srpsku sa svakim novim 'otcjepljenjem' dovelo je do toga da položaj Srba u Bosni i Hercegovini i regionu postaje sve teži", tvrdi Trivićeva, te dodaje:

"Za sve što je pogubno uradio po Republiku Srpsku i srpski narod, opravdanje i optužbe našao je u opoziciji. Кakvo licemjerje!"

Trivić kaže da su izlaskom na izbore sve rekli sami o sebi, te da će Dodikov Izborni zakon biti zaboravljen po principu "svakog čuda tri dana dosta". Dodaje da galama Dodika i družine ne može sakriti činjenicu da je žaba progutana.

Jelena Trivić smatra da se vrhunac Dodikovog licemjerja ogleda u njegovim lažnim optužbama vezanim za rezoluciju u Srebrenici u kojoj opet vidi opoziciju.

Ona kaže da je te optužbe vrlo lako je demantovati sa nekoliko riječi:

Zlatka Lagumdžiju u Ujedinjene nacije imenovalo je Predsjedništvo u kojem sjedi Željka Cvijanović. Dodaje da je saglasnost za imenovanje Lagumdžije dala je upravo Željka Cvijanović, po nalogu Milorada Dodika, uprkos lošem iskustvu koje su Srbi imali i sa Lagumdžijinim prethodnikom na ambasadorskoj poziciji Svenom Alkalajem, čijem imenovanju se nije protivio Dodik, koji je tada bio član Predsjedništva BiH. Trivić je mišljenja da je Alkalaj samostalno i autonomno djelovao, kao što to sada navodno čini Lagumdžija.

"Dodik i Željka su se pokazali i kao nesposobni, i vrlo maliciozni po pitanju rezolucije o Srebrenici koristeći je za unutrašnji obračun sa opozicijom, ali ništa normalnije se nije moglo očekivati od čovjeka koji je predao jasenovačku građu Hrvatima, trgujući tako kostima jasenovačkih novomučenika", navodi Trivić.

Ona napominje da je odlaganje glasanja o rezoluciji o Srebrenici u više navrata rezultat napora rukovodstva Srbije, posebno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji mjesecima preduzima snažne političke aktivnosti kako bi ova rezolucija imala što manju podršku članica UN-a. Ističe da istovremeno, nikakve, ali baš nikakve aktivnosti nismo vidjeli od Željke Cvijanović, koja je morala da zakaže vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH po ovom pitanju, jer vanjskopolitičke aktivnosti moraju da budu usaglašene na nivou Predsjedništva BiH.

"Dodikova retorika od 2006. godine jeste obojena velikim pričama, velikim lažnim riječima, navodima o samostalnosti Republike Srpske, ali su rezultati takve politike ostali pogubni po Srbe, Republiku Srpsku i Srbiju. Vjerujem da su danas više nego ikad svi toga svjesni", zaključuje Trivićeva.