Počasni konzul u Panami
52

Trivić: Imenovanje Fatiha Kola pokazuje da ne postoji granica između mafije i države

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednica Narodnog fronta (NF) Jelena Trivić komentarisala je inicijativu za razrješenje Fatiha Kola s mjesta počasnog bh. konzula u Panami, koji je jedan od optuženih u akciji "Black Tie 2".
"Da je u Bosni i Hercegovini sve moguće i da se ne zna jasna granica između države i mafije, govori i najnoviji slučaj Fatiha Kola, počasnog konzula u Panami, koji je na to mjesto imenovan na prijedlog Željke Cvijanović", kazala je Trivić.

Napominje da šira javnost za Fatiha Kola nije čula dok se nije pojavila vijest da je protiv njega Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o provođenju istrage zbog sumnje da je prao novac narko-kartela kojim iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin Tito.

Podsjeća da je narko kartel Tito i Dino jedan je od najjačih narko-kartela u svijetu.

"Da će osobe za koje se sumnja da su pripadnici tog narko-kartela biti dio državnih struktura, očigledno postaje uobičajena činjenica u BiH", naglašava Trivić.

Dodaje da Fatih Kol nije jedini protiv kojeg sa vodi istraga zbog veze sa narko-kartelima, a koji je dio državnih struktura.

"Jasne granice između mafije i države u Bosni i Hercegovini nema. Sve više dokaza postoji da su mnoga lica iz svijeta politike dio narko-mafije, jer se putevi droge realno i ne bi mogli širiti da nemaju pomoć onih koji bi trebali da se bore protiv mafije", ističe Trivić.

Na kraju je postavila pitanje Cvijanović, čiji je on bio prijedlog za imenovanje.

"Pozivam Željku Cvijanović, na čiji prijedlog je lice koje se dovodi u vezu sa jednim od najjačih narko-kartela u svijetu, imenovano za počasnog konzula, da pod hitno javnosti odgovori na pitanje zašto je to uradila i koja je njena prava uloga u njegovom imenovanju. Također, pozivam Željku Cvijanović da odgovori na pitanje da li je Kolov lobista za mjesto počasnog konzula bio Staša Košarac, ministar u Savjetu ministara, koji sa licem koje se povezuje sa narko-kartelom očigledno ima izvanredne veze", zaključuje Trivić.