Sarajevo
0

Trišić-Babić primila britansku ministricu Taylor

FENA
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosna i Hercegovine Ana Trišić-Babić primila je danas ministricu za međunarodnu odbranu i sigurnost u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, baronesu Ann Taylor, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Ministrica Ann Taylor je istakla da su odnosi između dvije zemlje dobri, te izrazila zadovoljstvo uspješnom provedbom projekata na polju odbrane, kao i suradnjom u toj oblasti.

Istakla je da je tokom jučerašnjih sastanaka s Predsjedištvom BiH i ministrom obrane BiH obaviještena o vanjskopolitičkim aspiracijama Bosne i Hercegovine poglavito u kontekstu uključivanja u NATO.

Zamjenica ministra Trišić-Babić izrazila je zahvalost britanskoj vladi na pomoći koju kontinuirano pruža u procesu prilagodbe naše zemlje standardima EU i NATO-a.

Dodala je da je od popisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini vidljiv velik napredak na svim poljima, zahvaljujući i potpori međunarodne zajednice.

Istakla je značajnu ulogu Velike Britanije u osnivanju i financiranju Trening centra za potporu mirovnim operacijama sa sjedištem u Sarajevu i u procesu zbrinjavanja viška vojnog osoblja u BiH.

U kontekstu unutarnje političke situacije u BiH istakla je da postoje poteškoće u procesu izgradnje funkcionalnih institucija. Problemi i podijeljenost vidljivi su već u školama, te cijelomu obrazovnom sistemu, rekla je Ana Trišić-Babić.

Naglasila je da svi u BiH moramo naučiti koristiti naše različitosti, te ih pretvarati u prednosti, a ne dopustiti da nas dovedu u još dublje podjele.

Britanska ministrica je istakla da je članstvo Bosne i Hercegovine u EU i NATO-u cilj koji i međunarodna zajednica želi da BiH postigne. Također je dodala da članstvo u ovim instituacijama neće donijeti rješenje svih problema u BiH, već da se oni moraju rješavati unutar zemlje.

Sugovornice su se složile da je nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a velika odgovornost, ali i izazov za Bosnu i Hercegovinu, te izrazile uvjerenje da će BiH ovu priliku znati da iskoristi.