{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trišić-Babić primila britansku ministricu Taylor

F
15.9.2009. u 17:31
0
0
Trišić-Babić primila britansku ministricu Taylor
0
Trišić-Babić primila britansku ministricu Taylor
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosna i Hercegovine Ana Trišić-Babić primila je danas ministricu za međunarodnu odbranu i sigurnost u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, baronesu Ann Taylor, saopćeno je iz MVP-a BiH.
Ministrica Ann Taylor je istakla da su odnosi između dvije zemlje dobri, te izrazila zadovoljstvo uspješnom provedbom projekata na polju odbrane, kao i suradnjom u toj oblasti.

Istakla je da je tokom jučerašnjih sastanaka s Predsjedištvom BiH i ministrom obrane BiH obaviještena o vanjskopolitičkim aspiracijama Bosne i Hercegovine poglavito u kontekstu uključivanja u NATO.

Zamjenica ministra Trišić-Babić izrazila je zahvalost britanskoj vladi na pomoći koju kontinuirano pruža u procesu prilagodbe naše zemlje standardima EU i NATO-a.

Dodala je da je od popisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini vidljiv velik napredak na svim poljima, zahvaljujući i potpori međunarodne zajednice.

Istakla je značajnu ulogu Velike Britanije u osnivanju i financiranju Trening centra za potporu mirovnim operacijama sa sjedištem u Sarajevu i u procesu zbrinjavanja viška vojnog osoblja u BiH.

U kontekstu unutarnje političke situacije u BiH istakla je da postoje poteškoće u procesu izgradnje funkcionalnih institucija. Problemi i podijeljenost vidljivi su već u školama, te cijelomu obrazovnom sistemu, rekla je Ana Trišić-Babić.

Naglasila je da svi u BiH moramo naučiti koristiti naše različitosti, te ih pretvarati u prednosti, a ne dopustiti da nas dovedu u još dublje podjele.

Britanska ministrica je istakla da je članstvo Bosne i Hercegovine u EU i NATO-u cilj koji i međunarodna zajednica želi da BiH postigne. Također je dodala da članstvo u ovim instituacijama neće donijeti rješenje svih problema u BiH, već da se oni moraju rješavati unutar zemlje.

Sugovornice su se složile da je nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a velika odgovornost, ali i izazov za Bosnu i Hercegovinu, te izrazile uvjerenje da će BiH ovu priliku znati da iskoristi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: