{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trinaestorica optuženih u predmetu "Srpske šume": Nismo krivi

F
FENA
8.11.2007. u 14:01
0
0
Trinaestorica optuženih u predmetu "Srpske šume": Nismo krivi
0
Trinaestorica optuženih u predmetu "Srpske šume": Nismo krivi
Zoran Đerić, Mladen Ivanić i još jedanaestorica optuženih u predmetu "Srpske šume" danas su se pred sudijom za prethodno saslušanje Suda Bosne i Hercegovine izjasnili da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice koja ih tereti za zloupotrebu službenog položaja, zločinačko udruživanje, podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja, odnosno davanje darova i drugih oblika koristi.
Među ostalim, optužnica tereti Mladena Ivanića, predsjednika PDP-a i bivšeg premijera RS-a, za krivična djela - zloupotrebe položaja, zločinačko udruživanje, podstrekavanje na zloupotrebu položaja i davanje dara i drugih oblika koristi.

Vlasnik preduzeća "Trgokomerc" d.o.o Ribnik Miro Jurišić optužen je šumsku krađu i davanje dara i drugih oblika koristi, a Zoran Đerić, Perica Bundalo, Rodoljub Trkulja i Stojko Blagojević za zločinačko udruživanje i podstrekavanje na zloupotrebu položaja.

Pored ovoga, Perica Bundalo je optužen za krivično djelo davanja dara i drugih oblika koristi, a Zoran Šupeta, Dragiša Dragutinović, Zdenko Sakan, Milorad Marjanović, Mirko Rokvić, Radenko Borojević i Novica Davidović za krivično djelo zloupotreba položaja.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je 22. oktobra.

Dio činjeničnog opisa optužnice odnosi se na "sumnjivi poslovni aranžman" sa spomenutim preduzećem iz Ribnika, odnosno dozvolu ovom preduzeću za "vanrednu sječu" šume da bi se namirila njegova navodna potraživanja za izgradnju općinske zgrade, a u vezi s čim je Vlada RS-a donijela odgovarajuću odluku u vrijeme kada je Mladen Ivanić bio na njenom čelu.

Navodno je na ovaj način pričinjena šteta Javnom preduzeću Srpske šume, odnosno RS-u u iznosu od oko pola miliona KM.

Prema tužbenim navodima, dužnosnici PDP-a Ivanić, Đerić, Bundalo, Trkulja i Blagojević odgovorni su za nezakonito finansiranje PDP-ove izborne kampanje 2002. godine na način da su podstrekivali desetoricu direktora šumskih gazdinstava da daju određene iznose novca (najmanje po 10.000 KM) u svrhu ove kampanje.

Time je, kako se u optužnici navodi, JP Srpske šume nanesena šteta od najmanje 100.000 KM.

Nadalje, Sakan, Marjanović, Rokvić, Šupeta, Borojević, Davidović i Dragutinović kao odgovorne osobe u JP Srpske šume terete se za prekoračenje službenih ovlasti u vezi sa spomenutim "sumnjivim poslovima".

Ivanića, Bundala i Jurišića se, istovremeno, tereti i za davanje koristi - određenog novčanog iznosa službeniku institucija BiH, podstrekivajući ga da izvrši ono što po zakonu ne bi smio, odnosno da ne izvrši ono što bi trebao, a radi ometanja istrage i podizanja optužnice u ovom predmetu.

Ivanić je u izjavi datoj nakon okončanja ročišta pred sudijom za prethodno saslušanje zamolio predstavnike medija da prate glavni pretres u ovom predmetu, uz opasku "da će biti zanimljivo".

Ivanić nije želio davati bilo kakve komentare u vezi s optužnicom dok se ne uđe u proceduru.

Njegov branitelj, advokat Siniša Đorđević bio je nešto određeniji, uz napomenu da je već uputio "prethodne prigovore" na optužnicu.
Prigovori se, kako je kazao, odnose na nadležnost suda, odnosno na način pribavljanja dokaza u ovom predmetu.

U tom pogledu naveo je ime osobe na čijem se iskazu temelji dio tužbenih navoda, nazivajući ga "prevarantom i falsifikatorom".

Kada je u pitanju nadležnost suda u ovom slučaju, Đorđević navodi kako je Sud BiH nadležan za krivična djela težeg ugrožavanja sistema BiH, što nije slučaj u ovom predmetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: