Nakon zahtjeva KO
42

Trideset članova SDP-ovog općinskog odbora u Novom Gradu podnijeli ostavku

B. R.
Kantonalni odbor SDP-a zatražio raspuštanje općinskih odbora u Novom Gradu i Novom Sarajevu (Foto: H. M./Klix.ba)
Kantonalni odbor SDP-a zatražio raspuštanje općinskih odbora u Novom Gradu i Novom Sarajevu (Foto: H. M./Klix.ba)
Kantonalni odbor SDP-a u Sarajevu zatražio je raspuštanje općinskih odbora u Novom Sarajevu i Novom Gradu. Već bivši predsjednik SDP a u Novom Gradu Mahir Delić je objavio da je 30 članova njegovog općinskog odbora podnijelo ostavku.

Kantonalni odbor je na sjednici 29. septembra zatražio raspuštanje spomenutih općinskih odbora, a članovi Općinskog odbora u Novom Gradu su na istoj toj sjednici podnijeli ostavku.

Delić je u izjavi za TVSA kazao da time Općinski odbor, koji ima 45 članova, prestaje postojati te da će danas ostavke ozvaničiti predajom potpisa na protokol centrale SDP-a. Delić je kao osnovni razlog za ovu odluku istakao kršenje Statuta SDP-a.

Prema njegovim riječima, odbor je po Statutu izglasao održavanje Izvještajno-izborne konvencije, ali da su Kantonalni odbor i Predsjedništvo SDP-a to zaustavili. Potpredsjednik SDP-a u Novom Gradu Abel Baltić je naglasio da se Općinski odbor pola godine nije sastajao.

Kako je naveo, Delić je u junu zakazao Konvenciju, što znači da Općinski odbor od tada ne postoji, jer, prema Statutu, kada predsjednik zakaže konvenciju, stranački organi se raspuštaju.