Nerma Jelačić
0

Tribunal razočaran odlukom o stranim sudijama

SRNA
Haški tribunal izrazio je danas razočarenje odlukom Doma naroda parlamenta BiH da ne produži mandat stranim sudijama i tužiocima u Sudu BiH, javio je dopisnik Srne iz Haga.

''Tribunal poziva političke predstavnike BiH da ponovo razmotre ovo pitanje i ne ugrožavaju do sada načinjen napredak u jačanju vladavine prava'', rekla je portparol sudskog dijela Tribunala Nerma Jelačić.

Ona je istakla da je riječ o veoma ozbiljnoj stvari, koja mora biti ozbiljno shvaćena. 

"Tribunal prihvata da će u određenom trenutku Sud biti sastavljen samo od državljana BiH, što i jeste cilj za skoru budućnost kome je Tribunal posvećen. Ali, još nije pravo vrijeme za to'', rekla je portparol sudskog dijela Tribunala Nerma Jelačić. 

Prema njenim riječima, Tribunal, takođe, poziva međunarodnu zajednicu da nastavi da podržava lokalno pravosuđe u njegovoj borbi protiv nekažnjivosti. 

Ona je saopštila da je predsjednik Tribunala Patrik Robinson otputovao u Njujork, radi predstavljanja šesnaestog redovnog godišnjeg izveštaja Generalnoj skupštini UN.  

Prijedlozi zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH i izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, koji se odnose na budućnost stranih sudija i tužilaca u pravosuđu BiH, nisu u prvom čitanju dobili podršku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 
Protiv su na sjednici u četvrtak, 1. oktobra, glasali srpski delegati, tako da su ovi zakonski prijedlozi završili svoju parlamentarnu proceduru. Srpski delegati usprotivili su se produžetku mandata stranih sudija i tužilaca, ocjenjujući da ima dovoljno stručnih, kvalifikovanih i poštenih domaćih sudija i tužilaca koji bi preuzeli njihovu ulogu. Oni su u raspravama podsjetili da Sud i Tužilaštvo nemaju utemeljenje u Ustavu BiH, odnosno da su osnovani nametnutom odlukom visokog predstavnika.