Hague
0

Tribunal odbacio tvrdnje Karadžića da je Pikar pristrasna

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Vijeće Haškog tribunala odbacilo je danas žalbu bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na odluku kojom je 18. maja odbačen njegov zahjtev za izuzeće sudije Michel Pikar iz daljeg procesa koji se vodi protiv njega.

Odluku o odbacivanju Karažićeve žalbe 18. maja donio je potpredsjednik Tribunala, južnokorejski sudija O-Gon Kwon, javljaju agencije.

Karadžić je zatražio izuzeće francuske sutkinje Pikar zbog, kako je naveo, njene pristrasnosti.

On je u obrazloženju je naveo da su saopćenja i odluke sudije Pikar, dok je bila predsjednik Doma za ljudska prava Bosne i Hercegovine od 1997. do 2003, izražavale njenu "neprihvatljivu pristrasnost i ulogu u prikazivanju događaja u Srebrenici, Bratuncu i Višegradu i zalaganja za prava muslimanskih žrtava, a protiv srpskog entiteta".

Danas je tročlano sudsko vijeće, u izvještaju upućenom potpredsjedniku O-Gon Kwonu, ocijenilo da su optužbe na račun pristrasnosti sudije Pikar neosnovane i da zbog toga odbacuju zahtjev. Prethodno je O-Gon Kwon, od vijeća zatražio i da razmotri Karadžićevu žalbu.

Karadžić, koji se brani sam, optužen je za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Poslije više od 12 godina u bjekstvu, Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. u Beogradu, a izručen Hagu 30. jula.