BiH
0

Tribina "Ženski sud Balkana-pravda s izlječenjem"

FENA
U Sarajevu se danas održava internacionalna tribina "Ženski sud Balkana - Pravda s izlječenjem", u organizaciji bh. Udruženja "Žene ženama" te uz finansijsku podršku Kvinna till Kvinna Crne Gore.

Tribina je okupila uspješne žene iz cijeloga svijeta, koje govore o konceptu već postojećih „Ženskih sudova“ i njihovim iskustvima u radu tih sudova te o aktualnim problemima žena i načinima njihovog rješavanja kod nas i u svijetu.

Tribina pruža priliku da žene iz BiH, regiona i svijeta otvore dijalog za uspostavljanje međunarodne suradnje da bi zajedničkim snagama, znanjem i iskustvom pronašle nove puteve do pravde koja će obnoviti dostojanstvo žene.

Jedan od ciljeva tribine jeste da se definira osnov pronalaženja instrumenata kojima će biti moguće upućivati informacije o povredama ljudskih prava na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Na tribini učestvuju predstavnice žena iz BiH, regiona i Evrope, a koncept „Ženskih sudova” i prava žena predstavljaju gošće iz Meksika, Južne Afrike, Iraka, Kambodže i dr.