{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tribina u znak sjećanja na Žaranu Papić

F
10.9.2012. u 11:19
0
3
Tribina u znak sjećanja na Žaranu Papić
0
Tribina u znak sjećanja na Žaranu Papić
Tribina pod nazivom "Sjećanje na Žaranu Papić" upriličena je danas u prostorijama Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu.
Tribinu su organizirali Udruženje "Žene ženama" - Program ženskih studija "Žarana Papić" Sarajevo i Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu.

Uvodničari su bili izvršna direktorica Udruženja "Žene ženama" Sarajevo Memnuna Zvizdić, koja je govorila o temi "Zašto program ženskih studija nosi naziv Žarana Papić - Motivacija kao predanost i identitet" i Nada Ler-Sofronić, psihologinja i direktorica Udruženja "Žena i društvo" koja je govorila o temi "Misliti, stvarati, živjeti feminizam Žarane Papić".

"Danas pokušavamo prikupiti što više sjećanja i što više podataka o Žarani i njenom radu i oglasiti ga u Sarajevu da ne ostane u tišini i zaboravu i ona i njeno djelo", kazala je Zvizdić.

Žarana Papić je bila jugoslavenska sociologinja-antropologinja, profesorica fakulteta, jedna od osnivačica feminističkog pokreta u Jugoslaviji, suosnivačica (1992.) beogradskog Centra za ženske studije. Ona je pripadala prvoj poslijeratnoj generaciji jugoslovenskih feministkinja i imala je ogromnog uticaja na razvoj mlađih generacija a pamtit će je po tome što je postavila visoke standarde kako u teoriji tako i u aktivizmu, boreći se za ravnopravnije i pravednije društvo.

"Tokom života njen izgled kao i njena ličnost odavali su snagu i krhkost, hrabrost i integritet. Bila je žena jedinstvenog stila i rafiniranosti, kosmopolitkinja koja je mnogo putovala i održavala veze s mnogobrojnim kako na prostorima bivše Jugoslaviji tako i u inostranstvu", kazala je Zvizdić.

U vrijeme raspada SFRJ početkom 1990-tih Žarana Papić je pripadala onom manjem broju intelektualaca koji su odbacili rat, nacionalizam i multietnički konflikt.

Program ženskih studija Udruženja Žene ženama u Sarajevu 2002. godine dobio je naziv Ženske studije "Žarana Papić" Sarajevo.

Žarana Papić je rođena u Sarajevu 4. jula 1949. godine. U Beogradu je živjela od 1955. do svoje smrti 10. septembra 2002. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: