Da ne padne u zaborav
0

Tribina u znak sjećanja na Žaranu Papić

FENA
Tribina pod nazivom "Sjećanje na Žaranu Papić" upriličena je danas u prostorijama Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu.

Tribinu su organizirali Udruženje "Žene ženama" - Program ženskih studija "Žarana Papić" Sarajevo i Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu.

Uvodničari su bili izvršna direktorica Udruženja "Žene ženama" Sarajevo Memnuna Zvizdić, koja je govorila o temi "Zašto program ženskih studija nosi naziv Žarana Papić - Motivacija kao predanost i identitet" i Nada Ler-Sofronić, psihologinja i direktorica Udruženja "Žena i društvo" koja je govorila o temi "Misliti, stvarati, živjeti feminizam Žarane Papić".

"Danas pokušavamo prikupiti što više sjećanja i što više podataka o Žarani i njenom radu i oglasiti ga u Sarajevu da ne ostane u tišini i zaboravu i ona i njeno djelo", kazala je Zvizdić.

Žarana Papić je bila jugoslavenska sociologinja-antropologinja, profesorica fakulteta, jedna od osnivačica feminističkog pokreta u Jugoslaviji, suosnivačica (1992.) beogradskog Centra za ženske studije. Ona je pripadala prvoj poslijeratnoj generaciji jugoslovenskih feministkinja i imala je ogromnog uticaja na razvoj mlađih generacija a pamtit će je po tome što je postavila visoke standarde kako u teoriji tako i u aktivizmu, boreći se za ravnopravnije i pravednije društvo.

"Tokom života njen izgled kao i njena ličnost odavali su snagu i krhkost, hrabrost i integritet. Bila je žena jedinstvenog stila i rafiniranosti, kosmopolitkinja koja je mnogo putovala i održavala veze s mnogobrojnim kako na prostorima bivše Jugoslaviji tako i u inostranstvu", kazala je Zvizdić.

U vrijeme raspada SFRJ početkom 1990-tih Žarana Papić je pripadala onom manjem broju intelektualaca koji su odbacili rat, nacionalizam i multietnički konflikt.

Program ženskih studija Udruženja Žene ženama u Sarajevu 2002. godine dobio je naziv Ženske studije "Žarana Papić" Sarajevo.

Žarana Papić je rođena u Sarajevu 4. jula 1949. godine. U Beogradu je živjela od 1955. do svoje smrti 10. septembra 2002. godine.