Muftijstvo zeničko
10

Tribina u Zenici: Nismo ovdje da osuđujemo Kinu, ali suosjećamo s Ujgurima

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
O torturi koju prolaze ujgurski muslimani u Kini večeras se govorilo na javnoj tribini koju su organizovali Muftijstvo zeničko i Medžlis Islamske zajednice Zenica, a predavači su bili dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo i novinar Al Jazeere Balkans Harun Karčić.

Muftija zenički Mevludin Dizdarević je kazao kako bosanski muslimani imaju svoje izazove, ali uvažavaju i razgovaraju i o muslimanima širom svijeta koji su pokazali suosjećanje prema njima.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Naša je ambicija da rasvijetlimo jednu globalno važnu temu. I bosanski muslimani imaju svoje izazove o kojim govorimo na način koji je primjeren tome, ali imamo obavezu da pokažemo suosjećanje prema drugima jer su drugi iskazali suosjećanje pokazali prema nama. Svjesni smo da je javnost preopterećena time šta se dešava, mnogo je izvora, mnogo lažnih informacija. Ovdje nismo da osuđujemo Kinu i kinesku politiku već da nam naši predavači kažu šta se tamo dešava", kazao je Dizdarević.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da zbog brojnih natpisa u medijima bh. javnost teško može sagledati realnu sliku o dešavanjima u Kini gdje živi blizu 10 miliona muslimana Ujgura.

Turčalo je u svom izlaganju govorio o kineskoj vanjskoj politici i utjecaju Kine u svijetu koja preko određenih projekata polako dolazi na područje cijelog svijeta.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Naglasio je da se radi o investicijama koje su uglavnom kreditna zaduženja, a koje osiguravaju države, te otvaraju vrata Kini da zbog odnosa dužništva može u određenom trenutku preuzeti sve energetske objekte u koje investiraju.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Ulaganja Kine u energetski sektor su malo drugačija od onog što EU zahtjeva od zemalja regije, jer Kinezi preferiraju ulaganja u termoelektrane na ugalj. EU želi čistu energiju, a Kina koristi tu činjenicu da su ove zemlje ovdje bogate tom vrstom fosilnog goriva", kazao je Turčilo, koji je napomenuo kako Kinezi investiraju i u infrastrukturne projekte.