Učesnik NOB-a
42

Tribina u Goraždu povodom 80 godina smrti Nurije Pozderca: Od političara do buntovnika i revolucionara

E. A.
Bošnjačka zajednica kulture Preporod večeras je u Islamskom kulturnom centru u Goraždu organizirala tribinu povodom obilježavanja 80. godina od smrti Nurije Pozderca "Od političara do buntovnika i revolucionara".

Pozderac, učesnik NOB-a od 1941.godine i potpredsjednik Izvršnog odbora AVNOJ-a rođen je u Cazinu. Ranjen je 8. juna 1943. na Vučevu iznad Tjentišta, tokom pete neprijateljske ofanzive, a od posljedica ranjavanja preminuo je 12. juna. Bio je učitelj i političar koji je nakon završetka rata potpuno zanemaren u lokalnoj, ali i regionalnoj kulturi sjećanja.

"Činjenica da on tek 1963. godine dobiva obilježje u svom rodnom Cazinu dovoljno govori da se on zaboravlja nakon svega što je učinio od početka svog političkog djelovanja, pa do pogibije 1943. Njegov angažman za nacionalnu emancipaciju Bošnjaka je započeo čak i za vrijeme kraljevine Jugoslavije, gdje je odigrao značajne uloge ne samo u političkom smislu, nego je odvajao vlastita, ogromna sredstva za obrazovanje mladih ljudi iz Cazina, a naročito je značajno što je u drugom svjetskom ratu na prvom zasjedanju AVNOJ-a imenovan za potpredsjednika Izvršnog odbora, što je bilo prvi put da se neki musliman, Bošnjak u to vrijeme imenuje na tako visoku poziciju u okviru Narodnooslobodilačke borbe", istakao je između ostalog Dino Dupanović, magistar historije.

Na tribini su osim Dupanovića govorili Admir Kurtović, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", Sead Jusić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH, Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, Avdo Mirvić, ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde, te Remzija efendija Pitić, muftija goraždanski.

"Pozderac je jedan od najzapostavljenijih bošnjačkih intelektualca, političara i boraca. Mi na ovaj način pokušavamo da skrenemo pažnju na one ljude koji su bili značajni za historiju Bosne i Hercegovine", poručio je Admir Kurtović, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Goražde.

Tribini u Goraždu prisustvovali su i gosti iz Bužima i Mostara. Program obilježavanja 80 godina od smrti Nurije Pozderca bit će nastavljen obilaskom njegovog spomen obilježja na Dragoš Sedlu, te posjetom Aladža džamiji u Foči.