Nestali u ratu
5

Tri žrtve bošnjačke nacionalnosti identifikovane u Tuzli, najstarija 1930. godište

A. K.
Tri žrtve proteklog rata identifikovane su danas u Komemorativnom centru u Tuzli, a najstarija od njih rođena je 1930. godine.

Riječ je o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ekshumirane iz masovne grobnice Ramin grob u Zvroniku, dok su posmrtni ostaci jedne osobe preuzeti od Republike Hrvatske.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su zvanično taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

Zvanično je identifikovan Idriz Dautović, rođen 1963. godine kod Zvornika, koji je nestao u maju 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 1998. godine iz masovne grobnice Ramin grob koja se nalazi na području ove općine.

Članovi porodice su identifikovali i Mahmuta Miralemovića, rođenog 1930. godine u mjestu Križevci. I on je nestao u maju 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su također ekshumirani iz masovne grobnice Ramin grob u Zvorniku.

Danas je identifikovan i Emir Ćemanović, rođen 1964. godine u Derventi. On je nestao u julu 1992. godine a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2016. godine u Osijeku gdje je bio ukopan kao NN osoba. Ubrzo nakon ekshumacije utvrđeno je da se radi o državljaninu naše zemlje te je njegovo tijelo preuzeto od Hrvatske.