Potvrđeno za Klix.ba
10

Tri sjednice Parlamenta FBiH zakazane za 13. maj: Rezervni sastav policije i druge teme

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održati će 13. maja 2019. godine tri vanredne sjednice, potvrdio je za Klix.ba predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić.

"Sjednica o migrantskoj krizi počet će u 10 sati (13. maja 2019. godine), nakon nje bit će održana sjednica po zahtjevu 12 udruženja, a nakon nje i sjednica u vezi s aktivnostima na uspostavi rezervnog policijskog sastava bosanskohercegovačkog entiteta RS", rekao je Karajbić.

Kako kaže, 20 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH dostavilo je zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice na kojoj će biti razmatrano usložnjavanje sigurnosne situacije u oblasti unutrašnje sigurnosti a u vezi s aktivnostima na uspostavi rezervnog policijskog sastava entiteta RS.

"Oni su 29. aprila 2019. godine dostavili zahtjev za sazivanje vanredne sjednica i ta sjednica je zakazana isti dan u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkom domu Parlamenta FBiH", kazao je Karajbić.

Sjednicu o migrantskoj krizi inicirao je zastupnik Hamdija Abdić koji je poručio kako je cilj s jedne strane da Parlament FBiH pokaže da Krajišnici nisu sami i da se znaju prevazići stranačke razlike kad je riječ o veoma ozbiljnim problemima s kojima se suočava USK, a s druge strane i da se donesu konkretna rješenja.

Što se tiče inicijative 12 udruženja, nju su formalno podnijeli zastupnici SDA, a kako bi se razmatrala Rezolucija o osudi i povlačenju naziva javnih institucija u BiH po imenima pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca.

Razlog je inicijativa više udruženja radi razmatranja i donošenja Rezolucije kojom će se osuditi i tražiti povlačenje anticivilizacijske odluke o davanju naziva javnim institucijama u Bosni i Hercegovini po imenima pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca, davanje imena studentskom domu po osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, kao i povlačenje odluka o odlikovanju svih presuđenih ratnih zločinaca.

Sjednica o formiranju rezervnog sastava u okviru MUP-a RS sazvana je na inicijativu Kluba DF-GS, a podržali su je još samo zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA).