Falsifikovanje novca
0

Tri osobe uhapšene zbog organiziranog kriminala

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U akciji izvedenoj po nalogu Tužiteljstva BiH, a nakon višemjesečne istrage, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) slobode su lišili Aleksandra i Vanju Matkovića i Duška Jovičića, osumnjičene za organizirani kriminal, odnosno krivotvorenje novca, od kojih je oduzeto 80.000 krivotvorenih eura.

Zamjenik glavnog tužitelja i šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Drew Engel danas je na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuo kako se radi o nastavku operacije u kojoj je prije nekoliko mjeseci oduzeto 20.000 krivotvorenih eura.

Najnovija akcija, kako je kazao, provedena je uz potporu EUPM-a i svjedoči o koordiniranim i kontinuiranim aktivnostima Tužiteljstva BiH i SIPA-e na otkrivanju osoba umiješanih u međunarodni organizirani kriminal.

Uspješno okončanje akcije pozdravio je savjetnik za rad policije pri EUPM-u Brian Donley, istaknuvši značaj suzbijanja kriminalnih aktivnosti koje mogu nanijeti štetu državi BiH i njenim građanima.

Upozorio je na štetu koja bi eventualnim stavljanjem u opticaj krivotvorenih novčanica bila nanijeta bh. građanima, te ih pozvao da o vlastitim saznanjima u vezi s kriminogenim pojavama izvještavaju putem "krimolovaca", te, istovremeno, iskazao zahvalnost onima (građanima) koji su pomogli oko otkrivanja aktera lišenih slobode u posljednjoj akciji.

Predstavnik SIPA-e Drago Zovko kazao je kako su trojica osumnjičenih državljani Republike Srbije, od kojih dvojica imaju bh. državljanstvo.

Po njegovim riječima, akcija je pokazala da kriminal ne poznaje granice, te da je u ovoj, kao i u svim prethodnim operacijama ostvarena izuzetna saradnja između SIPA-e, Tužiteljstva BiH i EUPM-a, a u posljednjoj akciji i sa MUP-om Srbije.

Zovko je ocjenio kako se samo zajedničkim nastupom svih nadležnih institucija može uspješno suprotstaviti svim oblicima kriminala, a posebno organiziranog.

Kako je rečeno, u međuvremenu, Sud BiH je na prijedlog državnog tužiteljstva odredio jednomjesečni pritvor za dvojicu Matkovića i Jovičića radi opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na istragu u ovom predmetu, odnosno zbog bojazni od bjekstva, budući da imaju dvojno državljanstvo.