Jedan je imao značku
42

Tri osobe se predstavljale kao porezni inspektori RS-a i uzimale novac od građana

T. K.
Uprava kriminalističke policije MUP-a RS podnijela je izvještaj protiv B.M., A.S. i G.N., zbog sumnje da su, predstavljajući se kao porezni inspektori, zahtijevali novac od građana na području više gradova i opština u RS-u.

"Istragom koju su sproveli inspektori Uprave kriminalističke policije MUP-a i Policijske uprave Mrkonjić Grad, utvrđeno je da su osumnjičena lica u vremenskom periodu od 1.1.2023. do dana podnošenja izvještaja, u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Gradišci, Čelincu i Kotor Varošu dogovarala, organizovala, te se lažno predstavljala, zloupotrebljavajući službeni položaj, kao inspektori Porzne uprave RS", kazali su iz MUP-u RS.

ATV nezvanično saznaje da je izvještaj podnesen protiv Milivoja Babića, Siniše Antića i Nebojše Grčića. Babić je, inače, službeno lice Porezne uprave RS.

Kako su rekli u MUP-u, navodeći inicijale, ovaj trojac je koristio službene značke i legitimacije Porezne uprave RS, a koju je posjedovao Babić, te su od građana zahtijevali i uzimali novac. Na ovaj način su prevarili više privrednih subjekata.

Porezna uprava RS obavjestila je javnost da je, povodom današnjeg dana hapšenja inspektora Porezne uprave u Banjoj Luci, podržala aktivnosti policije i tužilaštva na suzbijanju korupcije i kriminala.

Iz Porezne uprave RS su naveli da će po dobijanju službenih informacija o ovom slučaju od istražnih organa, u skladu sa zakonom, odlučiti i o pokretanju disciplinskog postupka protiv ovog inspektora.

"Naime, jedan od strateških ciljeva u radu Porezne uprave RS, pored borbe protiv sive ekonomije, također je podrška suzbijanju korupcije i kriminala, pa smo vrlo odlučni ukloniti iz naših redova sve one koji su skloni činjenju krivičnih dijela i onih koji ih rade, pa ove aktivnosti upravo tome idu i u prilog", istakli su.

Porezna uprava RS je ovom prilikom pozvala i građane da prijave svaki oblik koruptivnog ponašanja službenika Porezne uprave RS.