Izdvojili 800 hiljada KM
26

Tri nivoa vlasti žele poboljšati kvalitet života povratnika: Nova ulica, uređenje puta i sportski teren

A. K.
Jedan od projekata će biti realiziran u Srebrenici (Foto: D. S./Klix.ba)
Jedan od projekata će biti realiziran u Srebrenici (Foto: D. S./Klix.ba)
Kantonalni i federalni nivo vlasti žele poboljšati kvalitet života povratnika u četiri općine, među kojima je i Srebrenica. Tim povodom danas je u Tuzli potpisan sporazum o zajedničkom djelovanju, a u jednom od projekata učestvovat će i Općina Kalesija.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica udružit će finansijska sredstva za realizaciju pet projekata održivog povratka.

Rezultat je to danas potpisanog sporazuma o udruživanju sredstava za realizaciju infrastrukturnih projekata na području Tuzlanskog kantona i općina u Republici Srpskoj. Dokument su potpisali ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

"Vlada Tuzlanskog kantona iz godine u godinu nastoji povećati sredstva namijenjena povratku te osim sredstava iz kantonalnog budžeta iznaći i neke dodatne izvore finansiranja. Nažalost, nismo u prilici doći do svake porodice koja je u potrebi. Kako bismo povećali obuhvat i kvalitetnije djelovali u pogledu infrastrukturnih projekata udružili smo sredstva sa Federalnom vladom i zahvalni smo ministru Ramiću na dugogodišnjoj posvećenosti zbrinjavanju povratnika", kazao je Alić.

Detalj tokom potpisivanja sporazuma (Foto: Vlada TK)
Detalj tokom potpisivanja sporazuma (Foto: Vlada TK)

Cilj je da se udruživanjem sredstva za realizaciju pojedinih infrastrukturnih projekata ostvare veći efekti. Potpisani sporazum definiše ukupno pet projekata, ukupne vrijednosti 802.260,34 KM, koji će biti realizirani na području Srebrenice, Osmaka, Lukavca i Kalesije.

U realizaciji ovih projekata Vlada Tuzlanskog kantona će učestvovati sa 225.500 KM, dok će Federalno ministarstvo osigurati 497.592. Preostali iznos sredstava, koji se odnosi na realizaciju projekta na području Kalesije, osigurat će Općina Kalesija.

"Udruživanjem smo došli do značajnih sredstava koja će pomoći da se popravi kvaliteta života u povratničkim sredinama. U rubnim dijelovima Tuzlanskog kantona i dijelovima entiteta Republika Srpska, a koji gravitiraju Tuzlanskom kantonu imamo značajniju populaciju povratnika, tako da smo kao Federalno ministarstvo tu značajnije prisutni sa sredstvima, te je bitno da i Federalna i Kantonalna vlada budu značajnije tu prisutni, kako je to bio slučaj i do sada", kazao je Ramić.

Sporazumom se predviđa izgradnja teniskog terena u sklopu Sportsko rekreacionog centra Pale – Kuća susreta i asfaltiranje puta Pale do Centra Emmausa na Palama MZ Potočari u Srebrenici, proširenje postojećeg puta putni pravac Kalesija-Osmaci (u dijelu Sadževac-Vacetinska Rijeka), rekonstrukcija i dogradnja vodovoda Babice Donje te izgradnja nove ulice u Kalesiji dionica A-B spoj M-4 do ulice Senada Požegića.

Današnjem potpisivanju prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, koji je istaknuo da se ranija saradnja koja je postojala između Vlade TK i federalnog resornog ministarstva pokazala i više nego svrsishodnom i efikasnom.

Naglasio je i da je zajednička realizacija projekata od značajne koristi povratnicima, istaknuvši da Vlada TK i dalje ostaje posvećena da kontinuirano pomaže povratničku populaciju te će kroz rebalans budžeta nastojati i povećati iznos planiranih sredstava za pomoć povratnicima.